Kategorija: Udruge

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera PRONI Centar za socijalno podučavanje, nositelj programa Volonterski centar Vukovar, 04.12. uručio je volonterske nagrade za 2019. godinu pojedincima i organizatorima volontiranja s područja Vukovara.

Nagrada za volonterski angažman pojedinca

Tijekom 11 mjeseci ove godine, točnije 112 volonterskih sati, jedna djelatnica pozivnog centra iz Osijeka, svoje slobodno vrijeme nesebično je uložila u promociju i pružanje potpore Udruzi Vukovarski leptirići, kako kroz volonterski angažman tako i kroz prikupljanje donacija. Aktivno je sudjelovala u radu njihove igraonice, no ono što ju je posebno istaklo, te zbog toga i bila nominirana od strane Vukovarskih leptirića, jeste njezina predanost prikupljanju novčanih sredstava za rad udruge putem prodaje rukotvorina od različitih materijala koje je vrijedno izrađivala. Od skupljenog novca kupljena je didaktička oprema za rad s korisnicima ove udruge. Stoga, nagradu za volonterski angažman pojedinca – najvolonterku, ove godine dodjeljujemo Saneli Mihaljević iz Osijeka.

Nagrada za promoviranje inkluzivnog volontiranja

„Volontiranje je za sve” i „Svatko može biti volonter” – neki su od slogana koji najbolje opisuju pojam Inkluzivno volontiranje. Svojim pozitivnim stavom, veselom naravi, samoinicijativnošću i željom za učenjem, svojim znanjem, vremenom i željom za rad dala je iznimno značajan doprinos našoj lokalnoj zajednici, a posebice Udruzi žena Vukovar gdje volontira u brojnim aktivnostima ove udruge, u ukupnom trajanju od 148 sati. Iz udruge žena kažu da je „Njezina nesebičnost i spremnost da pomaže drugima potakla mnoge druge osobe starije životne dobi da se uključe u volontiranje te je tako doprinijela poticanju/razvoju inkluzivnog volontiranja u lokalnoj zajednici“. Stoga, dobitnica godišnje nagrade za inkluzivno volontiranje je gospođa Nevenka Kukić iz Vukovara.

Nagrada za doprinos društvenom razvoju kroz provedbu volonterske akcije

Cjelokupni rad u vrtiću provodi se kroz niz suradnji i projekata kojima, kako kažu djelatnici Dječjeg vrtića Vukovar I, podižu kvalitetu predškolskog rada i jačanja veza s lokalnom zajednicom.Upravo tako nastala je i volonterska akcija pod nazivom „Kad se male ruke slože“ koja je tijekom lipnja ove godine provedena u PO Leptirići u Borovo Naselju. U akciju je bilo uključeno 20-tak volontera, roditelja i zaposlenika dječjeg vrtića, kao i drugi volonteri iz zajednice, a imala je za cilj urediti dvorište dječjeg vrtića te ga obogatiti na jedan privlačan, primjeren funkcionalan način. Upravo ovom akcijom, još jednom su pokazali kako im je stalo do podizanja kvalitete predškolskog rada, ali i suradnje s lokalnom zajednicom i njezinim dionicima, što svakako doprinosi društvenom razvoju. Stoga, nagradu za doprinos društvenom razvoju kroz provedbu volonterske akcije dodjeljujemo Dječjem vrtiću Vukovar I.

Nagrada za poticanje školskog volonterstva

Pored formalnog obrazovanja, značaj stjecanja znanja i vještine kroz neformalno obrazovanje, a svakako u isto spada i volontiranje, važni su elementi osobnog i profesionalnog razvoja mladih ljudi. Upravo takva iskustva omogućena su učenicima / članovima školskog volonterskog kluba Ekonomske škole Vukovar u čiji su rad i razvoj svoje slobodno vrijeme, znanja i vještine ulagale dvije profesorice spomenute škole. Iako školski klub kontinuirano djeluje tijekom cijele školske godine, voljeli bismo izdvojiti neke od aktivnosti: Provedba volonterskih akcija u školi, ekološke akcije u lokalnoj zajednici, humanitarne akcije prikupljanja donacija za socijalnu samoposlugu. Također, značajno je spomenuti kako na ovaj način upravo ove profesorice uče svoje učenike životnim vrijednostima te ih potiču na aktivno građanstvo. Stoga, ovogodišnja nagrada za poticanje školskog volontiranja dodjeljuje se profesoricama Ekonomske škole Vukovar Sanji Slijepčević i Mirjani Mirković.

Svečana dodjela volonterske nagrade omogućenaj e uz potporu Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Volontiranje je navika srca!