×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2014/07/22/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2014/07/22/01
Ispis
Kategorija: Udruge

{gallery}2014/07/22/01{/gallery} Nominalni članovi udruge su djece s različitim motoričkim, intelektualnim, zdravstvenim, govornim i ponašajnim teškoćama u dobi od 3-10 godina, čiji su se roditelji organizirali i rade kroz udrugu Vukovarski leptirići. Svjesni ekonomske situacije u kojoj se nalazimo i suočeni s potrebom kontinuiranog interdisciplinarnog rada s našom djecom, roditelji su preuzeli ulogu terapeuta, odgojitelja, skrbnika, prijatelja za igru, jer nema stručno organiziranog rada s djecom te djeca još uvijek nisu integrirana u redovne vrtiće, dok djeca s težim oštećenjem ne mogu u školu za djecu s teškoćama u razvoju. Upornim zalaganjem i svladavajući mnoge poteškoće, od lokalne razine na dalje, uspjeli smo stvoriti udrugu koja sada pruža redovite rehabilitacijske tretmane djeci od koje je većina trenutno u optimalnoj fazi razvoja kad je moguće postići velike pomake u njihovom razvoju. To je osnovni razlog osnivanja Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići", koja nastoji putem donacija i projekata djeci omogućiti kvalitetan i kontinuiran rad stručnih osoba, što je izuzetno teško.
Zahvaljujući vrijednoj donaciji Prvog plinarskog društva kupljen je Neurofeedback uređaj. Neurofeedback se u svijetu uspješno koristi već dugi niz godina kod poremećaja pažnje i koncentracije, sa ili bez hiperaktivnosti. Koristi se i kod impulsivnosti, raznih poteškoća učenja, disharmoničnog razvoja te ostalih smetnji ponašanja. Njegova učinkovitost je dokazana u mnoštvu istraživanja, posebice kod ADHD, ASD, autizma i ostalih disharmoničnih poremećaja te kod epilepsije.
U cjelini su, primjenom neurofeedback metode, kod navedenih poremećaja evidentirana poboljšanja u socijalnoj integraciji, komunikaciji, pažnji i koncentraciji te emocionalna stabilnost i opće poboljšanje ponašanja. Angažirana je prvostupnica fizioterapije kojoj smo osigurali edukaciju, kao i edukacijskom rehabilitatoru. U program je trenutno uključeno 40-ero djece kod koje je već evidentiran napredak u govoru, komunikaciji, kognitivnom i emocionalnom smislu te su kod neke djece smanjeni epi napadi, agresivnost, autoagresivnost i migrene o čemu postoji evidencija na stučnoj razini.
Postoji opravdana potreba za financiranjem stručne osobe za neurofeedback program, kao i ovaj tzv. trening mozga, koji smo ovdje izdvojili kao specifikum programa Udruge za koji tražimo financijsku pomoć, jer pored KBC Osijeka uređaj ima još samo naša Udruga u cijeloj regiji. Kako je lista čekanja i do godinu dana, sve više djece iz dvije županije (Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske) gravitira našoj Udruzi koristeći neurofeedback program, kao i ostale trepijske metode koje provodimo.