Kategorija: Udruge

{gallery}2015/01/22/01{/gallery}Udruga „Vukovarski leptirići" osnovana je prvenstveno iz potrebe da djeci s poteškoćama u razvoju pruži adekvatnu rehabilitaciju i mogućnost za pravilan rast i razvoj. Kako većina naše djece nema razvijen govor, želja nam je olakšati im neophodnu komunikaciju s okolinom. Iz tog razloga željeli smo uvesti Tomatis metodu. Želja nam se ostvarila zahvaljujući Zakladi Adris i dobivenom projektu, kojim smo omogućili ovu terapiju za 15-ero djece. Tomatis funkcionira na principu da ako oba uha nisu sinkronizirana, ne koristimo svoje maksimalne potencijale To se pokazuje u sposobnosti govora, hodanja i komuniciranja - sve tri funkcije su pod kontrolom našeg srednjeg uha. Uređaj nazvan elektronsko uho, povezan na slušalice, koji prenosi glazbu na način da vježba mišiće u uhu. Puštanje filtrirane glazbe kroz slušalice reeducira slušanje. Koristi se Mozartova glazba i Gregorijanski napjevi jer su visokih frekvencija i s većim brojem vibracija nego drugi tipovi glazbe.Također koristi srednje i niske tonove naizmjence kako bi uho vježbalo. Dakle,Tomatis metoda djeluje na centralni živčani sustav (mozak) i dovodi do poboljšanja u obradi slušnih senzacija, govora, koordinaciji, ravnoteži i fokusiranosti, a istovremeno energizira mozak. Zbog svega navedenog veoma je skupa metoda koju si mnoge obitelji ne mogu priuštiti te je ovo izuzetna prilika pružiti im kvalitetu i napredak.
Poboljšanje kvalitete Tomatis metode postižemo i kupnjom TLTS uređaja. U Hrvatskoj postoji samo jedan takav uređaj. Potreban je da bi se napravio djetetov profil prije početka Tomatis programa te napravila evaluacija na kraju. Vuče korijene audiometrije, ali mu je uloga odrediti kako pojedinac komunicira s drugima. Test čini seriju podtestova, čija sinteza rezultata dovodi do krivulje koju nazivamo slušni profil. Za rad na uređaju može se educirati samo Tomatis praktičar, stoga smo odlučili poslati ga na edukaciju za II stupanj. U Hrvatskoj postoji tek nekoliko (1-2), uređaja i Tomatis praktičara. Uređaj će se koristiti kasnije za mnoge druge udruge, vrtiće ili škole, kao i Tomatis metoda.

Na ovaj način želimo proširiti i poboljšati usluge za djecu s poteškoćama u razvoju u našoj županiji. Nadamo se da ćemo u tome i uspjeti te malenim leptirićima omogućiti kvalitetniji život i proširiti svijest i znanje o novim i kvalitetnim terapijama koje se već dugi niz godina primjenjuju u svijetu, dok ih kod nas nema ili ih ima ( privatno ) u nekoliko naših većih gradova (Zagreb, Split, Rijeka).