Kategorija: Građanske inicijative

{gallery}2015/01/26/04{/gallery}PRONI Centar za socijalno podučavanje u sklopu projekta „I nas se pita!" organizirao je Fokus grupu u Vukovaru, dana 23.1.2015. godine u prostoru Info centra za mlade Vukovar.

Projektom "I nas se pita" daje se doprinos provedbi Strukturiranog dijaloga s mladima, a provodi ga Zajednica informativnih centara za mlade u Hrvatskoj uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih.

Cilj struktuiranog dijaloga je pružanje prilike mladima da konkretne ideje i stavove o nekoj temi iznesu direktno prema ljudima i institucijama koje kreiraju politike prema mladima. U provedbi je treći ciklus, u trajanju od 18 mjeseci, a aktualna tema je - osnaživanje mladih. Zajednica informativnih centara za mlade u Hrvatskoj realizirat će više od 20 fokus grupa, od čega će fokus grupe u Slavoniji realizirati PRONI Centar za socijalno podučavanje u suradnji s lokalnim organizacijama. U Vukovaru je fokus grupu proveo Regionalni Info centar za mlade Osijek i Info Centar za mlade Vukovar koji su u Zajednici info centara za mlade u Hrvatskoj.

Fokus grupa bila je sastavljena od 7 različitih sudionika – 2 srednjoškolca, 1 studentica, 1 bivša članica Savjeta mladih Grada Vukovara, 1 mlada osoba iz neformalne organizacije, 1 mlada nezaposlena osoba i 1 mlada osoba koja je donosilac odluka. Kroz 5 osnovnih pitanja – iskustvo sudionika vezano za participaciju unutar formalnog obrazovanja, povjerenje u političare, novi načini uključivanja mladih u procese donošenja odluka, rad s mladima i pronalazak najboljih načina za pružanje informacija svima mladima, neovisno o njihovoj okolini, strukturiranim dijalogom došlo se do zaključaka da mladi ljudi nisu dovoljno uključeni u process donošenja odluka, ali da postoji mogućnost i želja istih za uključenje.

Zaključci fokus grupa doprinijet će nacionalnom izvještaju kojim će Hrvatska dati doprinos strukturiranom dijalogu na razini Europske unije.