×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2014/11/12/05
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2014/11/12/05
Ispis
Kategorija: Dani sjećanja "Vukovar-mjesto posebnog pijeteta"

{gallery}2014/11/12/05{/gallery}Predstavljanjem knjige ratnog reportera Hrvatske televizije Žarka Plevnika „Crveni fićo" u Gradskoj knjižnici u Vukovaru počeli su ovogodišnji Dani sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2014. Uz autora o knjizi su govorili prof. dr. sc. emerritus Stanislav Marijanović i prof. dr. sc. Dražen Živić. Odabrane ulomke iz knjige čitala je dramska umjetnica Vlasta Ramljak, uz gitarističku pratnju kantautora Darija Plevnika.

Pozdravnu riječ nazočnima uputili su ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Vlatka Surma Szabo i predsjednica Ogranka Matice hrvatske Vukovar Lidija Miletić. Uz Gradsku knjižnicu i OMH Vukovar organizator promocije bio je i Područni centar Instituta Pilar u Vukovaru.

Knjiga Žarka Plevnika „Crveni fićo" dragocjena je zbirka ratnih zapisa i svjedočanstava iz prvih dana i mjeseci rata s područja Vukovara, Osijeka, Aljmaša, Dalja, Erduta... Riječ je o izvješćima koja značajno upotpunjuju naše spoznaje o agresiji i svim njezinim posljedicama i na taj način pridonose cjelovitoj povijesnoj istini o Hrvatskom domovinskom i obrambenom ratu, što je posebno važno danas kada su sve glasniji pokušaji da se ta istina prikrije, preoblikuje, izobliči, krivotvori pa i potpuno istisne iz kolektivnog sjećanja. Autor je sav prihod od prodaje knjige namijenio Hrvatskom centru za razminiranje.