Kategorija: Dani sjećanja "Vukovar-mjesto posebnog pijeteta"

{gallery}2015/11/16/01{/gallery} Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio banner koji je postavljen u Ulici bana Josipa Jelačića na Mitnici, dijelu puta kojim će 18. studenoga proći Kolona sjećanja. Naime, na inicijativu Grada Vukovara po prvi će puta biti istaknuta imena i prezimena HEROJA VUKOVARA – poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja te ubijenih prilikom zatočenja ili u neprijateljskom logoru 1991. godine na području Grada Vukovara (Vukovar, Borovo Naselje, Sotin, Lipovača, Jakobovac, Ovčara) kao i pripadnici civilne zaštite Vukovara te ostale osobe koje su po nalogu nadležnih tijela državne vlasti Republike Hrvatske u obavljanju vojnih ili drugih dužnosti u obrani suvereniteta Republike Hrvatske nestale, poginule ili ubijene prilikom zatočenja ili u neprijateljskom logoru, a čije obitelji ostvaruju ili su ostvarivale prava pri Ministarstvu branitelja na temelju njihovog nestanka ili smrtnog stradavanja. Prema zvaničnom popisu Ministarstva branitelja radi se o 1145 osoba.


„Popis smo dobili od nadležnog ministarstva, no ukoliko je netko nenamjerno izostavljen, potrudit ćemo se da se popis nadopuni kako bismo konačno došli do točnog broj poginulih branitelja i pripadnika civilne zaštite," objasnio je gradonačelnik Penava.


I ovom je prigodom gradonačelnik Penava pozvao sve sudionike Kolone sjećanja 18. studenog da prate upute organizatora kako bi Kolona protekla u dostojanstvenom zajedništvu. „Postoji samo jedna Kolona sjećanja koja se formira u krugu bolnice, a predvodit će ju stjegonoše hrvatske vojske, Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, pripadnici 204. vukovarske brigade i vukovarski branitelji. Apeliram na sve sudionike da se u Kolonu sjećanja uključe tek nakon predvodnika i da ne idu samostalno već da poštuju jednu službenu kolonu," pozvao je gradonačelnik Penava ističući kako toga dana u Vukovaru mora vladati zajedništvo u mislima na 18. studeni 1991. godine i da nikakve podjele neće biti dopuštene te da je potpuno nebitno na kojem se tko mjestu nalazi u Koloni nego da su bitne žrtve na čiju se čast okupljamo.


Na novinarsko pitanje je li bilo ikakvih najava sudjelovanja pripadnika srpske zajednice u Danima sjećanja na žrtvu Vukovara gradonačelnik Penava objasnio je kako nije bilo najava sudjelovanja službenih predstavnika srpske nacionalne manjine. „Ono što me zaista raduje su inicijative mlađe populacije koja želi sudjelovati u Koloni sjećanja jer ne žele poradi grijeha prošlih generacija i prošlih vremena ispaštati u sadašnjosti i budućnosti. Time pokazuju da suosjećaju sa svojim gradom i stradanjem hrvatskog naroda u Domovinskome ratu. Kolona sjećanja sastavni je i neodvojivi dio Vukovara, tako da cijenim svaku inicijativu jer u tome vidim iskazanu ljubav prema Vukovaru. Takvome se interes nadamo i očekujemo ga već niz godina te vjerujemo kako će iz godine u godinu sve veći broj pripadnika srpske nacionalne manjine sudjelovati u Koloni sjećanja. Ne smijem izostaviti i da su mnogi pripadnici srpske nacionalne manjine branili Hrvatsku. Ovo je dobra vijest i iskorak prema normalizaciji odnosa u gradu, a temeljem prihvaćanja povijesnih činjenica i okolnosti. Pozivam svakog tko ima osjećaj za stradanja Vukovara 1991. da nam se priključi jer su svi dobrodošli," poručio je gradonačelnik Penava.


18. studenoga policija će provoditi i poseban režim prometa i ulaza u Vukovar. U tu svrhu Policijska uprava i Grad Vukovar izradili su i posebne letke s uputama koji se dijele po hrvatskim gradovima, na graničnim prijelazima te na izlazima s autoputeva, pojasnio je Miro Bradić, načelnik PU vukovarsko-srijemske te zamolio sve sudionike da poštuju obavijesti policijskih djelatnika i redarske službe. Voditelj osiguranja redarske službe Mato Dudić zamolio je sve sudionike Kolone sjećanja da poštuju red objasnivši pri tome kako su pripadnici redara većinom iz redova vukovarskih branitelja.