Kategorija: Dani sjećanja "Vukovar-mjesto posebnog pijeteta"

{gallery}2015/11/17/06{/gallery} Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček prisustvovao je XI. Znanstveno-stručni simpozij „RATNA BOLNICA VUKOVAR 1991. - dr. JURAJ NJAVRO" koji je organizirala Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. u suradnji je s vukovarskom Općom županijskom bolnicom i bolnicom hrvatskih veterana.
Simpozij se održava već tradicionalni jedanaesti put. Ovom se prilikom okupio niz uglednih imena medicinskih znanstvenika i liječnika, sudionike Domovinskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Cilj je prikazivanje važnosti koju je vukovarska bolnica imala u Domovinskom ratu, a posebno u obrani grada Vukovara.

Po podatcima vukovarske bolnice, kroz tu je zdravstvenu ustanovu tijekom agresije na Vukovar prošlo 3470 ranjenika nad kojima je obavljeno više od 2500 operacija.

Teme simpozija bile su medicinske sestre Vukovara u Domovinskome ratu, progonstvu i mirnoj reintegraciji, Od Hastahane do Sveučilišne kliničke bolnice Mostar te Poginula djeca i civili, kao žrtve srpske agresije tijekom Domovinskog rata na području Brodsko-posavske županije, a povodom 25. obljetnice osnutka saniteta predstavljena monografija Hrvatski sanitet tijekom srpsko-crnogorske agresije na RH. Glavni urednik dr Andrija Hebrang istaknuo je kako je monografiju pisalo 133 autora i koautora koji objektivno svjedoče o herojskom razdoblju u hrvatskoj povijesti.