Kategorija: Dani sjećanja "Vukovar-mjesto posebnog pijeteta"

{gallery}2015/11/19/03{/gallery} Mnoštvo Hrvata i građana grada Münchena u srijedu navečer sudjelovalo je u mimohodu povodom „Sjećanja na pad grada Vukovara"u Münchenu koja se u organizaciji Udruge hrvatskih studenata München (UHS) i Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj (HSKNj) kretala centrom grada Münchena. Kolonu su predvodili mladi zajedno sa braniteljima domovinskog rata i članovima hrvatskog folklornog društva, koji su s upaljenim svijećama na dostojanstven način odali počast žrtvama grada Vukovara, njegovim stanovnicima i hrvatskim braniteljima.

Nakon mimohoda koji se kretao od Odeonsplatza do Königsplatza, u dužini od jednog kilometra, na Königsplatzu je održan program uz glazbene skladbe Klape Croatia, Folklorne skupine grada Münchena te govori studenata i branitelja. Predstavnik prosvjednika iz Savske 66, hrvatski branitelji Đuro Glogoški, zahvalio se u emotivnom govoru studentima na organizaciji i naglasio, da se s time promiće istina o domovinskom ratu.

Predstavnica studenata Dragica Udiljak je naglasila simboliku pada grada Vukovara za mir u Europi te održala minutu šutnje za žrtve hrvatskoga grada heroja i stradalima na nedavnom terorističkom napadu u Parizu.

Na čelu münchenske kolone sjećanja na vukovarske žrtve mladi su nosili u hrvatskim tradicionalnim nošnjama državne zastave Hrvatske, Europske Unije te Bavarske. Predstavnici Udruge hrvatskih studenata i Hrvatskog svjetskog kongresa Mate Ćurić i Neda Caktaš, položili su vjenac na spomeniku žrtvama nationalsocijalizma, koji se nalazio na putu mimohoda.

Cjelokupni program "Sjećanje na pad grada Vukovara" trajat će do 22. studenog 2015. Obuhvaća mnoštvo zanimljivosti: predstavu knjige Žarka Plevnika "Crveni Fićo", izložbu slika "Vukovar - Europska poruka mira" Dr. Ante Nazora, predavanje Dr. Ante Nazora u kapeli HKŽ München te završnu svetu misu u St. Michaelskirche u Münchenu. (Točne termine održavanja pojedinih programa možete pronaći u dodatku ovoga Maila ili na www.uhs-muenchen.dete na https://www.facebook.com/udruga.hrvatskih.studenata/?ref=hl)