Kategorija: Dani sjećanja "Vukovar-mjesto posebnog pijeteta"

{gallery}2015/11/20/02{/gallery} Obilježena je 24. godišnjica masakra na Ovčari gdje su srpski agresori pogubili najmanje 200 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila izvedenih iz vukovarske bolnice, a čiji su posmrtni ostaci nađeni u masovnoj grobnici. Njih 61 još uvijek se smatra nestalim.

Obilježavanje je započelo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara gdje su se okupila djeca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu iz svih krajeva Republike Hrvatske. Hodočasnici su položili vijence i zapalili svijeće, a potom su se uputili na mimohod do masovne grobnice na Ovčari.

Mimohod "Vi ste naš ponos - mi smo Vaša snaga" pokrenula su djeca poginulih i nestalih branitelja Vukovara 2008. Godine, a ove godine mimohodu se priključilo oko 1000 hodočasnika iz cijele Hrvatske.

Kod spomen obilježja na Ovčari vijence su položili predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata Vukovar, Vukovarskih majki i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Općine Škabrnja, Udruge djece dragovoljaca Domovinskoga rata, Opće županijske bolnice Vukovar te niza građanskih i sportskih udruga.

Nakon polaganja vijenaca, učenici Gimnazije Vukovar recitirali su prigodni program po nazivom „Za sve one kojih više nema" te pročitali imena 261 žrtve,a molitvu na mjestu masovne grobnice vodili su vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić i župnici župa sv. Josipa Radnika i Kraljice Mučenika fra Vjenceslav Janjić i Mato Matrinković.