Kategorija: Vijeće za prevenciju

{gallery}2015/01/12/01{/gallery}Kada je prije tri mjeseca u parku na Vijencu Ruđera Boškovića u Borovo Naselju svečano otvoreno novouređeno dječje igralište, donirano od strane KONZUM-a pod sloganom „Vratimo djecu na igrališta", nitko nije mogao pomisliti da će netko dio vrijednih igrala za djecu zapaliti i uništiti. Međutim, upravo to se dogodilo prošlog tjedna, a pričinjena šteta iznosi preko 70.000 kuna.
-Osuđujemo ovakav vandalizam i stvarno je sramotno da još uvijek, očigledno mlađi sugrađani i pojedinci, ne shvaćaju da je ovo zajednička gradska imovina koja se financira iz gradskog proračuna, a taj gradski proračun pune svi stanovnici Vukovara. Grad Vukovar djeluje preventivno preko Vijeća za prevenciju kako bi se spriječili ovakvi događaji, ali je očevidno da ćemo zajednički morati pojačati djelovanje. Za rad Vijeća za prevenciju u 2015. godini povećali smo proračunski iznos za 200 posto, jer planiramo održati niz edukativnih radionica, posebno u srednjim školama, kako bi podigli svijest kod naših najmlađih sugrađana da ne uništavaju ovu gradsku imovinu. Tijekom protekle dvije godine na urbanoj opremi Grada Vukovara počinjena je šteta u iznosu 500.000 kuna, što je nešto manje u odnosu na prethodno razdoblje, ali je još uvijek iznimno velika, nepotrebna i nedopustiva -izjavio je novinarima na mjestu nemilog događaja zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček i dodao kako će Grad sanirati oštećenja i postaviti nova igrala, ali vjerojatno to neće biti izvedeno kao u originalnoj postavi.
Na konferenciji za novinare sudjelovao je i Miro Bradić, načelnik Policijske postaje Vukovar, koji je pozvao sve građane da pravovremeno upozoravaju policiju na vandalizam kada ga uoče, posebno na počinitelje. -Da bi zaštitili kompletno ovo naše područje svi građani ovoga grada i osobe koje dolaze kao turisti ili kao gosti bi trebali poduzeti mjere da svaki takav neprimjereni čin pravovremeno prijave policiji kako bi policija mogla poduzeti mjere iz svoje nadležnosti-upozorio je Bradić. Policija još uvijek nema konkretnih saznanja o počiniteljima vandalizma na dječjem igralištu u Borovu Naselju, ali su suzili vrijeme događaja na 19.30 sati na dan 8. siječnja i sada intenzivno tragaju za počiniteljima.
–Ovaj grad i druge institucije dali su si truda i uložili su sredstva da bi ovoj djeci u ovom gradu omogućili prostor za igru i jedno primjereno i dostojanstveno djetinjstvo, a na nama odraslima je da sačuvamo to i da učinimo sve da ovaj grad bude ljepši-poručio je Bradić. S obzirom da Borovo Naselje u ovom području ima najveći broj stambenih jedinica, policija je uz postojeća dva kontakt policajca i povećala broj ophodnji te poduzima mjere kao bi navedeni prostor dodatno osigurali, poručio je prvi policajac Vukovara.