Kategorija: Javna ustanova u kulturi "Hrvatski dom Vukovar"

U prostorijama Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva potpisan je ugovor za sufinanciranje projekta "Psst! - Partnerstvo u scenskom stvaralaštvu - Razvoj modela sudioničke scenske kulture u Vukovaru" koji odobren kroz Poziv Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi.Nositelj projekta je Hrvatski dom Vukovar, a partneri na projektu su Grad Vukovar, Gradski muzej Vukovar, Ogranak Matice hrvatske Vukovar, KUD Kolo, HKGD Dunav i Društvo Hrvatska žena Vukovar. Razvojna agencija Vukovar d.o.o. pružiti će tehničku pomoć u provedbi projekta, a prilikom predaje okupila je sve partnere i pripremila projektnu prijavu.

Cilj projekta „Psst! – Partenrstvo u scenskom stvaralaštvu" je stvaranje uvjeta za aktivaciju organizacija civilnog društva i građana razvojem znanja i umrežavanjem dionika prema cilju sudioničke kulture i stvaranju novih kulturnih sadržaja. Ukupna vrijednost projekta je 580.729,93kn uz 100% sufinanciranja.

Projekt se sastoji od 2 elementa. Kroz prvi element se planira razvoj kapaciteta udruga i građana za uključivanje u procese upravljanja u kulturi i razvoj njihove savjetodavne uloge u scenskoj kulturi prema lokalnoj samoupravi. Ta uloga će se razviti kroz radionice za zainteresirane pojedince te uspostavljanje Savjeta za scensku kulturu te izradu strateških dokumenata iz područja djelovanja i razvoja scenske kulture na području grada Vukovara. Drugi element projekta za cilj ima uključivanje udruga i građana u stvaranje kulturnih sadržaja u svim fazama njihove pripreme i izvedbe. Projektom će se provesti aktivnosti istraživanja lokalnih priča te radionice scenskog stvaralaštva za građane. Radionice će obuhvatiti sve faze pripreme kazališne predstave od dramaturgije, preko izrade scenografije i kostima do glume i režije te konačno izvedbe predstave na sceni Hrvatskog doma Vukovar. Cilj ovih aktivnosti je izdavanje knjige vukovarskih priča i legendi te produkcija i izvedba predstave temeljene na odabranim pričama iz knjige. Na taj način će se stvoriti jedinstveni kulturni proizvod koji će, osim poticanja građana za aktivnije uključivanje u kulturno stvaralaštvo, biti i izvrsna promidžba Vukovara i njegovih kulturnih vrijednosti. (Davor Garbac)