Kategorija: Dječji vrtić Vukovar I

Tijekom cijele godine, starije skupine PO Mitnica su uključene u projekt ''Boravak djece na otvorenom prostoru''. U realizaciji projekta realizirane su raznovrsne aktivnosti na lokacijama u neposrednoj blizini vrtića. Cilj projekta je navikavati djecu na boravak na otvorenom prostoru bez obzira na vremenske uvjete.
Početkom pedagoške godine je započeta suradnja s planinarskim društvom ''Ravnica'' iz Vukovara, a nastavili smo ga s novoosnovanim Hrvatskim planinarskim društvom ''Vučedol'' iz Vukovara. 22. svibnja, u suradnji s osnivačem spomenutog društva, Igorom Mihelićem – planinarili smo na najviši vrh županije, Lisku na Fruškoj gori. Vrh Liska (297 m) nalazi se na zapadnom dijelu Fruške gore iznad Iloka i najviši je vrh Vukovarsko-srijemske županije. Vrh je u neposrednoj blizini državne granice između Hrvatske i Srbije, pa smo tijekom planinarenja imali sigurnosnu, policijsku pratnju.
Simbolički, djeca iz vrtića Vukovar I, obilježila su prvi uspon društva ''Vučedol'' sa svojim prvim planinarskim usponom. Početkom pedagoške godine smo dobili teorijske spoznaje o planinarenju, kretanju u šumi, planinarskoj opremi i sl., a sada su djeca imali prilike i praktično upoznati crveno bijeli krug na drvetu kao trajni podsjetnik na planinarenje i osjetiti kako je to biti planinar.
Djeca su pokazala veliko uzbuđenje za planinarenje već u samim pripremama, a ono nije popuštalo niti tijekom samog uspona. Nije bilo lako, na putu su nam se često našle i prepreke koje smo uspješno svladali, bilo je potrebno pratiti putokaze i pokazati iznimnu spretnost u šumskom usponu. Cijeli trud se uvijek isplati kada se stigne na vrh.
Iako su se djeca iscrpljena vratila kući, svjedoče nam da im je prvo planinarenje zaista bilo posebno, a vjerujemo kako će ostati i zapamćeno iskustvo.
Zahvaljujemo se predsjedniku društva, Igoru Miheliću i nadamo se će novoosnovano planinarsko društvo ''Vučedol'' doživjeti puno uspona i da će se započeta suradnja nastaviti.