Kategorija: Dječji vrtić Vukovar I

Nema labavo u PO Leptirić. Dolazak proljeća označava i buđenje prirode, cvjetanje, zelenilo, ali ujedno označava i rad u vrtu.
Odakle dolazi zdrava hrana? Što je potrebno da bi je uzgojili? I kako to učiniti? A najvažnije, zašto je to bitno? Kako bi dobili odgovore na ta pitanja, ovih dana smo započeli i prve proljetne radove s ambicioznom skupinom mališana. Tako smo posadili luk, špinat, blitva, grašak, fresiu, kadife, salatu, ružmarin, timijan, matičnjak, limunski bosiljak....
Rasada koja čeka toplije vrijeme: paprika, rajčica, lavanda, kadulja, cinije, kupus, patlidžan, petunije, kadifice, feferone i krumpir. A sve to planiramo posaditi sljedeći tjedan u jutene vrećice.
Cilj rada ove eko skupine je višestruka. Ne samo da usvojimo spoznaju o tome koliko je važna zdrava hrana, prirodno ugojena već ujedno i osvijestiti djeci da je potrebno puno muke kako bismo do hrana bila ugojena i kako bismo bili sigurni da se zdravo hranimo. Isto tako, djeca uče koristiti motike, kako malčirati, navodnjavati, prehranjivati i brinuti se za vrt.
Drugim riječima, trudimo se uzgojiti pravio BIOVRT. Aktivnostima rada djece u vrtu nastoji se potaknuti direktan odnos djeteta s prirodom i razvijati svijest ( spoznaju da zemlja daje plodove koji rastu i koji utječu i na naš rast također) da je uzgajanje biljaka i njihovih plodova hrana za UM kao i za tijelo koje raste.