Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

Gradska knjižnica Vukovar u prigodi Dana grada, 3. svibnja 2020., predstavlja u digitalnom obliku svojim članovima, sugrađanima i cijeloj kulturnoj javnosti rijedak i do sada nepoznat proizvod starog vukovarskoga tiskarstva.

Riječ je o unikatnoj brošuri Bogoljubnost na slavu svetoga Antuna od Padue objavljenoj u Vukovaru 1883. godine tiskom i nakladom Ernesta Jančika. Knjižica je malog formata, obima 16 stranica i sadrži upute i molitve vezane uz pobožnosti posvećene Svetom Antunu Padovanskom.

Ernest Jančik vodio je u Vukovaru vlastitu tiskaru od 1883. do 1895. godine i ovo izdanje je među drugim proizvodima svoje tiskare oglasio na reklamnom letku koji je bio priložen uz novine Sriemski Hrvat, br. 64, od 11. kolovoza 1883. godine. To je bio jedini trag ove knjižice jer od nje nije bio sačuvan niti jedan primjerak. Ovaj pronalazak i prinova u fondu Gradske knjižnice Vukovar budi nadu da možda nisu netragom nestala ni druga djela objavljena u njegovoj nakladi, napose kalendari koji su još uvijek poznati samo iz literature.

Kao baštinska ustanova, Gradska knjižnica Vukovar naročitu pozornost u svom djelovanju posvećuje sistematskom popunjavanju Zavičajne zbirke. Posebno se to odnosi na pronalaženje i nabavu starije građe koja je nastajala kao rezultat djelovanja vukovarskih tiskara.

Digitalnim izdanjem ovog rijetkog izdanja čestitamo vam Dan grada Vukovara!

Ovu unikatnu brošuru pogledajte u digitalnom obliku na poveznici: https://gkvu.hr/bogoljubnost-na-slavu-svetoga-antuna-od-padue-2/