×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2012/12/06/03
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/12/06/03
Ispis
Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

Povodom obilježavanja 145-godišnjice rođenja i 70-godišnjice smrti Nikole Andrića u Gradskoj knjižnici Vukovar postavljena je izložba „Parižanin s Vuke" i održano prigodno veče sjećanja na ovog znamenitog Vukovarca.

Programu se pridružila i Osnovna škola Nikole Andrića koja obilježava Dan škole. Učenici su izveli prigodnu dramsku igru u kojoj su predstavili nekoliko scena iz Andrićevog života.

Nikola Andrić bio je svestrana ličnost i stvaralac širokog raspona. Zbog toga je i teško sasvim precizno nabrojiti sve čime se bavio. A bio je profesor, književnik, književni povjesničar, dramaturg, prevoditelj, jezikoslovac, novinar i feljtonista, leksikograf, urednik i nakladnik. U svakoj od ovih djelatnosti ostavio je zapažen trag, kao da je grabio i žurio da uradi što više.

Nikola Andrić bio je i prvi počasni građanin Vukovara. Odajući mu 1927. takvo priznanje Vukovarci su još tada prepoznali njegovu veličinu i značaj. On je ostao i „Parižanin s Vuke", kako ga je davno, u šali, nazvao njegov prijatelj Iso Velikanović.

U nastavku programa upriličen je Znanstveni razgovor „Nikola Andrić – Život i djelo". O značaju Andrićevog književnog i jezikoslovnog rada govorili su profesor emeritus osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera dr. Stanislav Marijanović i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Vesna Vujić.

Prof. Marijanović, povjesničar hrvatske književnosti, svoj je stvaralački interes ponajviše usmjerio na proučavanje slavonske književnosti. Prirodno je, stoga, njegovu pažnju zaokupio i Nikola Andrić, posebno u suodnosu s još jednim velikim imenom našeg kraja, Iločaninom Julijem Benešićem. U svom izlaganju profesor Marijanović govorio je o njihovoj suradnji i prijateljstvu koje je potrajalo sve do Andrićeve smrti.

Vesna Vujić priključila se onim istraživačima koji proučavaju jezik Nikole Andrića. O Andriću jezikoslovcu, autoru priručnika Branič jezika hrvatskoga (1911.), priređivaču prvog hrvatskog slikovnog rječnika Šta je šta (1938.) kao i o značaju njegovog filološkog djela profesorica Vujić iznijela je niz novih elemenata, ukazujući posebno na značaj i današnju aktualnost Andrićevog filološkog rada.

Nikola Andrić trajan je predmet pažnje Gradske knjižnice Vukovar u nastojanju da prikupi i sačuva što više njegovih djela. Takvo nastojanje usmjerilo je Knjižnicu i na pokušaj prikupljanja i kompletiranja Andrićeve Zabavne biblioteke, jedne od najdugovječnijih nakladničkih cjelina u hrvatskom nakladništvu. Uz višegodišnje traganje ovoj akciji nazire se i kraj jer Knjižnici nedostaje još samo pet svezaka ovog niza.

Zajednički je zaključak kako o Nikoli Andriću, toj golemoj stvaralačkoj osobnosti, treba i dalje govoriti i pisati, promovirajući ga posebno u zavičajnom okruženju, ali i šire. Prilika će se ukazati već naredne godine kada se navršava 100-godišnjica pokretanja Zabavne biblioteke.

Više fotografija pogledajte na našem webu www.gkvu.hr ili na našem Facebook-u

{gallery}2012/12/06/03{/gallery}