Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

Povodom obilježavanja 145-godišnjice rođenja i 70-godišnjice smrti Nikole Andrića u Gradskoj knjižnici Vukovar postavljena je izložba „Parižanin s Vuke" i održano prigodno veče sjećanja na ovog znamenitog Vukovarca.

Programu se pridružila i Osnovna škola Nikole Andrića koja obilježava Dan škole. Učenici su izveli prigodnu dramsku igru u kojoj su predstavili nekoliko scena iz Andrićevog života.

Nikola Andrić bio je svestrana ličnost i stvaralac širokog raspona. Zbog toga je i teško sasvim precizno nabrojiti sve čime se bavio. A bio je profesor, književnik, književni povjesničar, dramaturg, prevoditelj, jezikoslovac, novinar i feljtonista, leksikograf, urednik i nakladnik. U svakoj od ovih djelatnosti ostavio je zapažen trag, kao da je grabio i žurio da uradi što više.

Nikola Andrić bio je i prvi počasni građanin Vukovara. Odajući mu 1927. takvo priznanje Vukovarci su još tada prepoznali njegovu veličinu i značaj. On je ostao i „Parižanin s Vuke", kako ga je davno, u šali, nazvao njegov prijatelj Iso Velikanović.

U nastavku programa upriličen je Znanstveni razgovor „Nikola Andrić – Život i djelo". O značaju Andrićevog književnog i jezikoslovnog rada govorili su profesor emeritus osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera dr. Stanislav Marijanović i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Vesna Vujić.

Prof. Marijanović, povjesničar hrvatske književnosti, svoj je stvaralački interes ponajviše usmjerio na proučavanje slavonske književnosti. Prirodno je, stoga, njegovu pažnju zaokupio i Nikola Andrić, posebno u suodnosu s još jednim velikim imenom našeg kraja, Iločaninom Julijem Benešićem. U svom izlaganju profesor Marijanović govorio je o njihovoj suradnji i prijateljstvu koje je potrajalo sve do Andrićeve smrti.

Vesna Vujić priključila se onim istraživačima koji proučavaju jezik Nikole Andrića. O Andriću jezikoslovcu, autoru priručnika Branič jezika hrvatskoga (1911.), priređivaču prvog hrvatskog slikovnog rječnika Šta je šta (1938.) kao i o značaju njegovog filološkog djela profesorica Vujić iznijela je niz novih elemenata, ukazujući posebno na značaj i današnju aktualnost Andrićevog filološkog rada.

Nikola Andrić trajan je predmet pažnje Gradske knjižnice Vukovar u nastojanju da prikupi i sačuva što više njegovih djela. Takvo nastojanje usmjerilo je Knjižnicu i na pokušaj prikupljanja i kompletiranja Andrićeve Zabavne biblioteke, jedne od najdugovječnijih nakladničkih cjelina u hrvatskom nakladništvu. Uz višegodišnje traganje ovoj akciji nazire se i kraj jer Knjižnici nedostaje još samo pet svezaka ovog niza.

Zajednički je zaključak kako o Nikoli Andriću, toj golemoj stvaralačkoj osobnosti, treba i dalje govoriti i pisati, promovirajući ga posebno u zavičajnom okruženju, ali i šire. Prilika će se ukazati već naredne godine kada se navršava 100-godišnjica pokretanja Zabavne biblioteke.

Više fotografija pogledajte na našem webu www.gkvu.hr ili na našem Facebook-u

{gallery}2012/12/06/03{/gallery}