Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

{gallery}2014/06/11/01{/gallery}U organizaciji Veleposlanstva SAD-a, koordinatori svih pet američkih kutaka u Hrvatskoj (Zagreb, Osijek, Rijeka, Zadar i Vukovar), zajedno s direktoricom Informacijsko – istraživačkog centra pri Veleposlanstvu SAD-a, boravili su na devetodnevnom nagradnom studijskom putovanju u Los Angelesu i Bostonu. Tijekom svojega boravka, posjetili su različite knjižnice i institucije te se upoznali sa životom i poviješću ova dva velika, ali vrlo različita američka grada. Među posjećenim knjižnicama treba spomenuti glavne gradske knjižnice Los Angelesa i Bostona. Osim toga, posjetili su i kampus kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu, a posebno knjižnice Charles E. Young Research Library te glavnu College Library, koja osim što je značajna zbog svoje građe, posebna je i zbog same zgrade u kojoj se nalazi, a koja se smatra najljepšim i najreprezentativnijim građevinskim objektom u kampusu.
Osim ovih knjižnica, koje su namijenjene široj javnosti i velikom broju korisnika različitih profila, delegacija iz RH posjetila je i posebnu knjižnicu Huntington u San Marinu, koja je dio kulturno - istraživačko – obrazovnog centra u sklopu kojega se nalazi knjižnica s bogatim fondom rukopisa, inkunabula i fotografija. Sama knjižnica namijenjena je isključivo istraživačkom radu za potrebe postdiplomskih studija ili istraživanja, dok je prekrasno uređen botanički vrt koji ju okružuje i kojega čine posebno osmišljene tematske cjeline (japanski vrt, kineski vrt, vrt ruža itd.), mjesto svakodnevnih posjeta djece i odraslih.
U Bostonu su upriličene posjete Sveučilištu Harvard te John F. Kennedy predsjedničkoj knjižnici i memorijalnom muzeju, dok su u Los Angelesu između ostaloga, koordinatori posjetili i Los Angeles County Museum of Art – LACMA te Petersen Automotive Museum, u kojem se čuvaju neki od najpoznatijih primjeraka automobila korištenih u filmskoj industriji.
Oba posjećena grada, ne samo da imaju značajna kulturno – informacijska mjesta, imaju i brojne povijesne lokacije te one koje simboliziraju američki način života. Dok je Boston grad s velikim brojem prestižnih sveučilišta, Los Angeles se odlikuje glamurom Hollywooda i Beverly Hillsa kao i mjestima koja su postala „must see" - nezaobilazne turističke destinacije poput Santa Monice gdje završava povijesna Route 66.
Ovo je drugo studijsko putovanje hrvatskih koordinatora američkih kutaka u SAD, a prvo u kojem je sudjelovala i koordinatorica vukovarskog Kutka Anita Baier Jakovac. Tijekom svojih posjeta, koordinatori su ne samo prikupili nove informacije o Americi, već i podijelili svoja iskustva u radu svakog pojedinog američkog kutka u Hrvatskoj.