Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

{gallery}2014/06/18/01{/gallery}U organizaciji Gradske knjižnice Vukovar, treću godinu zaredom, uspješno je organiziran Likebook 3 – Zeleno srce grada, tematski vezan uz ekologiju i to zbog otvaranja prve eko knjižnice u Hrvatskoj. Sve aktivnosti ovogodišnjeg Likebook-a zajednički su bile usmjerene na očuvanje okoliša, promicanje zdravog načina života, upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta te naravno, promicanje knjige i čitanja.
Tržnica knjiga – imala je međunarodni karakter i na jednom mjestu je okupila izlagače koji su u ponudi imali više od 5000 knjiga po povoljnim, sajamskim cijenama, izdanja nakladničkih kuća iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. Hrvatska izdanja knjiga prodavali su: Miš d.o.o, Nova stvarnost, Profil – Mozaik – Algoritam, Škorpion d.o.o., Ezop antikvarijat iz Osijeka te Hrvatska udruga kolekcionara Rijeka. Iz Beograda su se svojim izdanjima predstavili Admiral Books, Karupović d.o.o i Partenon, a iz Bosne i Hercegovine Buybook, Rabic, HKD Napredak i Synopsis. Također bilo i knjiga te časopisa na engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom i nekim drugim jezicima.
GKVu – Grincajg Kutak Vu – svim je posjetiteljima omogućio informiranje o zdravom načinu prehrane, kao i degustaciju različitih makrobiotičkih namaza i miješanih napitaka poznatih kao smoothie, koje je vrlo stručno pripremala dugogodišnja suradnica Knjižnice – Milijana Mitrović. Osim pripreme, teta Milijana svojim je brojnim savjetima o zdravoj prehrani posjetiteljima pojasnila ne samo vrijednost makrobiotičke kuhinje već i načine pripreme različitih recepata.
Zelena čitaonica grada bila je centralna aktivnost Likebook-a 3 provedena kao zajednička akcija djelatnika Knjižnice, suradnika i svih posjetitelja sajma, djece i odraslih. Sadnjom cvijeća, začinskog bilja, trajnica te rasade raznog povrća, formiran je glagoljični logo GKVu, kao centralni dio čitaonice na otvorenom, koja je trajno poklonjena gradu Vukovaru i svim njegovim stanovnicima. Interesantnost i nesvakidašnjost ove akcije privukla je čak i strance koji su se u subotu, 14. lipnja 2014. zatekli u Vukovaru i koji su se rado priključili akciji sađenja te na taj način još jednom Likebook 3 učinili međunarodnim događanjem.
Osim spomenutih sadržaja, po prvi puta su se na Likebook-u predstavili i učenici srednjih škola – Gimnazije Vukovar te Tehničke škole Vukovar – smjera Ekološki tehničar prezentacijom zajedničkog projekta Eko pitanje s odgovorom na temu: Primjena prirodnih i umjetnih gnojiva u obogaćivanju tla na području Vukovara i okolice te utjecaj na okoliš.
Posebno iznenađenje sajma bila je izložba uradaka korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovaru, nastalih u okviru kreativnih radionica u organizaciji Gradske knjižnice Vukovar te pod vodstvom Miroslava Acića.
Kao i prijašnjih godina, Likebook 3 je i najmlađima osigurao zanimljive radionice i igraonice, u okviru Zelenog Maštograda. Osim kreativnih i origami radionica, Branimir Dolenec iz Udruge za kulturu i umjetnost Koprivkov svijet iz Koprivnice s djecom je proveo pričaonicu s povijesno – ekološkom tematikom čiji su glavni likovi Koprivko i Vrapčić Prhko.
Američki kutak Vukovar za djecu je pripremio multimedijalnu aktivnost Incy Wincy Spider. Osim tematske iPad igraonice, prigodnih slikovnica i radnih listova na engleskom jeziku, posebno zanimljiva bila je izložba eksponata – tarantula, provedena u suradnji s Udrugom za uzgoj i zaštitu životinja „Feniks" iz Borova.
I na kraju treba istaknuti kako je Likebook 3 proveden zahvaljujući donacijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatskih šuma te tvrtke Komunalac iz Vukovara, dok je simboličnim darovima i tvrtka iStyle iz Zagreba obradovala najmlađe. Likebook 3 organiziran je pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i medijskim pokroviteljstvom Vukovarskih novina i Hrvatskog radija Vukovar.
Više fotografija možete pogledati na našem web-u www.gkvu.hr ili na našem Facebook-u