Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

Europski dom Vukovar i Gradska knjižnica organizirali su u petak 30. listopada 2015. u Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljanje knjige „Klima. 30 pitanja za razumijevanje Konferencije u Parizu" autora Pascala Canfina i Petera Staimea. U sklopu toga održano je i prigodno predavanje na temu „Zašto smatram(o) da već započete klimatske promjene prijete slomom gospodarstva (i) u istočnoj Slavoniji". Gost predavač bio je Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner s Krka. Predavanje je imalo za cilj ukazati na alarmantno stanje u okolišu prouzročeno ljudskim nemarom koji dovodi do opasnih ireverzibilnih klimatskih promjena i osvijestiti potrebu za ekološkim aktivizmom.
Gospodin Piršić je navodio pozitivne primjere zemalja poput Velike Britanije, koje su shvativši ozbiljnost situacije pravovremeno počele ulagati u ublažavanje čovjekova utjecaja na klimatske promjene, dok Hrvatska nažalost zaostaje u razvoju po pitanju očuvanja okoliša. Pojedinačni gradovi i regije naše zemlje ipak se ističu dobrom praksom održivog razvoja. Među njima je i otok Krk s jasnom vizijom zelenog otoka na Mediteranu. „Održivost ima i tržišnu vrijednost" istaknuo je Piršić i upozorio da se „ovdje ne radi o ekološkim temama, već civilizacijskim". Tako će se u Parizu u prosincu 2015. godine održati važna konferencija sa sudionicima iz cijelog svijeta o održivosti, no o tome hrvatski mediji vrlo malo izvještavaju.
Udruga Eko Kvarner planira u sljedećoj godini provoditi savjetovanja o održivom razvoju u gradovima diljem Hrvatske, jer prema riječima gospodina Piršića „briga za okoliš počinje na lokalnoj razini."
Korisne poveznice za one koji žele znati više: http://www.cop21paris.org/
http://www.ipcc.ch/
http://cccp.com.hr/index.php?lang=hr