Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

{gallery}2015/12/03/04{/gallery} Europski dom Vukovar, Gradska knjižnica Vukovar i njemačka Zaklada Friedrich Ebert organizirali su predavanje na temu 'Izazovi opraštanja nakon rata'. Uvodna izlaganja podnijele su prof. dr. sc. Dinka Čorkalo Biruški, psihologinja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ivana Šojat, urednica kazališnih izdanja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, višestruko nagrađivana književnica.

Nakon znanstvenog i iskustvenog predstavljanja ove vrlo aktualne teme u Vukovaru, uslijedila je rasprava u koju su se posjetitelji aktivno uključili polazeći od osobnog iskustva.

Istraživanja pokazuju da opraštanje može utjecati na naše tjelesno, mentalno i duhovno zdravlje te na odnose s drugima. Opraštanje je jedan od emocionalno najzahtjevnijih poslijeratnih procesa, a odluka o praštanju rezultat je dugotrajnog i psihološki vrlo zahtjevnog procesa borbe sa samim sobom. Sudjelujući u ratu književnica Ivana Šojat prošla je kroz cijeli proces koji se u čovjeku događa. Osjetila je gubitak, mržnju, prepoznala se u ulozi žrtve, a potom pronalazeći svoje puteve susretala se s oprostom, osjetila traumu. Knjiga Jom Kipur roman je u koji je ugradila upravo ta promišljanja.

Zaključak diskusije bio je da se i puno ranije trebalo razgovarati na ovakvoj razini te da bi ubuduće trebalo govoriti o pozitivnim iskustvima pomaganja, suradnje i pomoći u ratnim uvjetima.

Tribini su, uz mlade srednjoškolce, posjetitelje Gradske knjižnice Vukovar i Tribine EDVU, nazočili i gospodin Živorad Simić, generalni konzul Republike Srbije; gospodin Jaroslav Međeši, zamjenik načelnika općine Bogdanovci; predstavnica Grada Vukovara gospođa Jakica Rajković iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti.