Kategorija: Gradska knjižnica Vukovar

{gallery}2016/04/01/02{/gallery} Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children's Book Day) obilježava se svake godine kako bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena - 2. travnja. Prilika je to i za obilježavanje treće obljetnice nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja, pod nazivom "Čitaj mi!".

Kampanja "Čitaj mi!" pokrenuta je u Europskoj godini čitanja naglas (2013.) s ciljem da promicanje rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima kontinuirano provodimo kako bi čitanje naglas postalo stalnom aktivnošću u hrvatskim obiteljima s malom djecom; također, s ciljem da usluge za bebe i djecu rane dobi i njihove roditelje postanu dijelom stalnih knjižničnih programa u narodnim knjižnicama, a suradnja između knjižničara, pedijatara, odgojitelja, logopeda i drugih stručnjaka postane što intenzivnija u promicanju čitanja naglas djeci od rođenja.

Gradska knjižnica Vukovar uključila se akcijom "Jednom davno..." i programom „Fantastična bića iz bajke" koju je provela djelatnica Knjižnice Vlatka Surma Szabo. Djeca Dječjeg vrtića „Vukovar 1" skupine „Pčelice" i „Vjeverice" upoznala su svijet vila, čarobnjaka, divova i likova iz legendi dok su se u akciju „Čitaj mi" uključila djeca Dječjeg vrtića Vukovar 2, skupine „Balončići".

Čitajte i pričajte bajke jer pomažu djetetu u prepoznavanju i razvijanju istinskih vrijednosti poput prijateljstva, odanosti i hrabrosti.