Kategorija: Gradski muzej Vukovar

U galeriji Oranžerija, 05. prosinca 2012. godine u 19 sati otvorena je retrospektivna izložba slika, skulptura i grafika osječkog slikara JOSIPA LEOVIĆA (1885. - 1963.) u suradnji Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku i Gradskog muzeja Vukovar.

Na samom otvorenju uz prisustvo ljubitelja umjetnosti, ispred Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku (GLUO) prisustvovali su mr. art. Leonilda Conti, ravnateljica i mr. sc. Daniel Zec, autor izložbe. U ime Grada Vukovara i Odjela za društvene djelatnosti nazočio je Dejan Nađ, viši referent za socijalnu skrb, predškolski odgoj i školstvo.

Posjetiteljima se obratila Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar i posjetitelje je upoznala s kulturnim događanjima za vrijeme trajanja XV. adventskih svečanosti u Gradskom muzeju Vukovar. Zdravko Dvojković, muzejski savjetnik upoznao je prisutne o dugogodišnjij suradnji i razmjeni izložbi s Galerijom likovnih umjetnosti u Osijeku.

O radu Josipa Leovića i samoj izložbi govorio je autor izložbe mr. sc. Daniel Zec, kustos.

„U širokom rasponu od simbolizma, secesije i art decoa prema retrohistoricističkom, deskriptivno-realističkom, postimpresionističkom i dekorativnom, Leovićevo stvaranje otvara nam se u svojoj tematskoj i stilskoj polimorfnosti. Leovićev likovni izričaj u mnogočemu je određen školovanjem u Beču poč. 20. st., u vremenu kada simbolizam i secesija u toj metropoli srednjeeuropske umjetnosti kao dominantni stilski pravci i likovne struje dosežu svoj vrhunac...(Daniel Zec)"

Izloženi eksponati su iz fundusa Galerije likovnih umjetnosi u Osijeku, Muzeja Slavonije Osijek, Osječko-baranjske županije i Zbirke Bauer Vukovar. Uz izloženu sliku „Mrtva priroda s lubenicom, 1920." vezana je i jedna zanimljivost. Naime, Josip Leović prvu samostalnu izložbu izvan Osijeka imao je u Vukovaru, u svibnju daleke 1921. godine. Pokrovitelj izložbe bio je grof Karlo II. Eltz (otac Jakoba Eltza) i spomenutu sliku otkupio je s izložbe za 50.000 kruna. Danas je slika u fundusu Zbirke Bauer Vukovar i potreban joj je restauracija.

Autori likovnog postava izložbe u Vukovaru su Zdravko Dvojković, muzejski savjetnik i Rosanka Savić-Mitrović, kustos uz tehničku realizaciju Saše Rajkovića i Ante Džalte.

Izložba je za posjetitelje otvorena do 15. siječnja 2013. godine.

{gallery}2012/12/06/02{/gallery}