Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sudjelovao je na predstavljanju dovršenih konzervatorsko-restauratorskih radova na glavnom oltaru u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije pomoćnice kršćana u vukovarskom prigradskom naselju Sotin. Župna crkva i oltar uništeni su u Domovinskom ratu. Oltar je obnovljen sredstvima Ministarstva kulture, a projekt je vodio Hrvatski restauratorski zavod.
Župna crkva Blažene Djevice Marije pomoćnice kršćana barokizirana je kasnosrednjovjekovna građevina koja je tijekom pet stoljeća postojanja razarana i prepravljana tri puta. U agresiji na Hrvatsku 1991. crkva je teško stradala, glavni oltar na više mjesta oštećen, a drvena konstrukcija nagorena dok su kipovi sv. Joakima i Ane koji su nalazili na oltaru nestali.

„Kulturna i sakralna baština u gradu Vukovaru u Domovinskome je ratu u potpunosti uništena te smo ponosni što danas svjedočimo povratku jednog dijela naše bogate baštine," rekao je gradonačelnik Penava.

Obnova oltara trajala je deset godina, a dovršetak konzervatorsko-restauratorskih radova predstavila je ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše.

"S obzirom da je štukomramor vrlo zahtjevan i da oltara rađenih tom tehnikom u Hrvatskoj ima jako malo, naišli smo tijekom obnoviteljskih radova na brojne probleme zbog kojih su ti radovi toliko i trajali," objasnila je Pleše.

Po riječima sotinskog župnika vlč. Zlatka Rajčevca, u Sotinu s filijalnom župom Opatovac živi oko 750 vjernika dok ih je prije Domovinskog rata bilo više od tisuću.

Nakon predstavljanja obnoviteljskih radova, oltar je blagoslovio nabiskup Đuro Hranić.

"Ovaj oltar je prekrasan biser vjere, umjetnosti i kulture i svaka kršćanska zajednica s obzirom da se hrani s oltara, trudi se da im i crkva i oltar budu što ljepši. Ovaj oltar je izgrađen prije 250 godina i vidi se po njemu kolika ja velika vjera bila u Sotinu kroz sve te godine te je zajedno s crkvom simbol stradanja Domovinskog rata, ali i identiteta Sotinjana," istaknuo je nadbiskup đakovački i osječki, metropolit Đuro Hranić.