Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, Franjevačkog samostana Vukovar, Područnog centra Instituta Pilar u Vukovaru, Udruge Nijemaca i Austrijanaca Vukovar i Udruge Mađara Grada Vukovara obilježen je Spomen- dan žrtvama komunističkog terora – 12. travnja 1945. godine.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako se na današnji dan obilježava oslobađanje Vukovara od fašističke okupacije, no na žalost, osloboditelj je pod kapom komunističkog režima počinio veliki zločin nad vukovarskim stanovništvom. „O ovoj temi je dugi niz godina bilo zabranjeno govoriti, a svjetlo dana je ugledala tek osamostaljenjem Republike Hrvatske. Danas svim nedužnim ljudima stradalim u ovim stravičnim događajima 1945. godine odajemo pijetet", zaključio je Penava.

Obilježavanje Spomen-dana počelo je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom kod Spomen-križa ispred crkve sv. Filipa i Jakova, a molitvu Križnoga puta i svečanu spomen misu u crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio je biskup varaždinski, msgr. Josip Mrzljak.