Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Na području pristaništa za putničke brodove održana je pokazna vježba Grada Vukovara „Dunav 2021.“ u kojoj je sudjelovalo 11 institucija i udruga, s ukupno oko 80 uključenih osoba. Radilo se o simulaciji gašenja požara na kruzeru, spašavanju putnika i posade s kruzera i utopljenika u rijeci Dunav.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je cilj ove vježbe bila provjera opremljenosti i osposobljenosti žurnih službi. „Pokazala se sinergija i međusobna interakcija službi što je izrazito važno u kriznim situacijama“, rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako Vukovar putem kruzera tijekom sezone posjeti oko 50.000 ljudi te postoji vjerojatnost da se ovakav scenarij dogodi, a naše službe su spremne na njega u vrlo kratkom vremenu uspješno odgovoriti.

Marijan Pavliček, načelnik Stožera civilne zaštite grada Vukovara rekao je kako na ovaj način nastojimo provjeriti operativnost i spremnost svih naših snaga. „Prije koju godinu pokazna vježba je odrađena na klizištu, za što je pokazana spremnost, a danas su naše službe pokazale spremnost i na spašavanje unesesrečenih tijekom požara“, rekao je Pavliček.

Voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić izrazio je zadovoljstvo odrađenom vježbom za koju je bilo predviđeno 90 minuta, a službe su je završile u 45 minuta, što je izrazito pohvalno. Draganić je također pojasnio kako je vježba tekla.

„Izbija požar na putničkom brodu  u blizini pristaništa u Vukovaru. Posada broda pokušava ugasiti požar, no bez uspjeha. Putnike – turiste zahvatila je panika te je troje skočilo u rijeku. Od tada im se gubi svaki trag. Dvoje putnika je prilikom paničnog prebacivanja na suprotnu stranu broda slomilo potkoljenice (otvoreni prijelom lijeve i otvoreni preijlom desne). Troje putnika zadobilo je opekline I i II stupanja, a petero posjekotine ruku i glave. Svi putnici (15) i članovi posade imaju respiratorne smetnje zbog udisanja veće količine dima.  Kapetan broda o požaru, zatim lokaciji i brojem nestalih te ozlijeđenih obavještava kapetana Lučke kapetanije Vukovar. Kapetan odmah zove ŽC 112 Vukovar koji obavještava JVP Vukovar, OKC PU Vukovarsko-srijemske, Zavod za hitnu medicinsku pomoć VSŽ, Voditelja SCZ Vukovar i gradonačelnika Grada Vukovar. Zbog nemogućnosti angažiranja vlastitih ronioca, PU je zatražila od SCZ Vukovar da se aktivira tim za spašavanja na vodi. Voditelj SCZ Vukovar nalaže ŽC 112 Vukovar da nazovu načelnika županijskog stožera civilne zaštite i spoje ga u konferencijsku vezu. Voditelj Službe upoznaje načelnika sa situacijom i predlaže mu aktiviranje interventnih timova za spašavanje na vodi i iz vode te logistiku. Načelnik gradskog stožera prihvaća prijedlog te izdaje nalog dežurnoj smjeni u centru 112 Vukovar da aktiviraju navedene timove (KPA Vukovar i GDCK Vukovar)“, objasnio je Draganić.

Vježbi je ispred Ravnateljstva civilne zaštite nazočio i Darko Majstorović koji je zahvalio svim sudionicima na vježbi kao i gradonačelniku g. Ivanu Penavi jer je vježba jako dobro osmišljena, u njoj je bilo izrazito puno sudionika, što je pokazalo spremnost službi te je time pokazna vježba vrlo uspješno izvedena.