Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

U Rodnoj kući Lavoslava Ružičke je u sklopu Festivala domoljubnog filma „Gordan Lederer“ održana premijera dokumentarnog filma „Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca“, autorice i scenaristice Zorice Gregurić, predsjednice Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, a kojoj je nazočio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Film u prvom redu govori o zagrebačkim dragovoljcima koji su branili Vukovar 1991. godine. Prikazuje položaj i situaciju u Hrvatskoj početkom devedesetih godina prošloga stoljeća te govori o motivima Zagrepčana i Zagrepčanki koji su ostavili sigurnost svojih domova i krenuli u opkoljeni Vukovar jer su znali da se Zagreb, ali i Hrvatska brane u Vukovaru.

Težište filma odnosi se na samo razdoblje obrane Vukovara, okupacije i načina kako su pojedinci proživjeli i preživjeli napade pod vodstvom jedinica JNA. Kroz iskustva zagrebačkih dragovoljaca govori se o specifičnostima obrane Vukovara po kvartovima, a posebna pozornost posvećena je strateškom značaju obrane tog dijela Hrvatske sa profesionalnog vojnog aspekta. Svjedočanstva iznose akteri događaja, a lokacije snimanja su Vukovar i Zagreb. Posebna pozornost posvećena je poginulim zagrebačkim dragovoljcima, mjestima stradanja, mjestima pokopa i načinu komemoriranja njihove žrtve. U filmu osim hrvatskih branitelja su i članovi njihovih obitelji.

Gradonačelnik Penava je zahvalio svima koji su uključeni u realizaciju filma te na dolasku u Vukovar, a ponajprije na onom dolasku prije 30 godina, kada su protagonisti ovoga filma svoje živote stavili na raspolaganje Domovini.