Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Gradonačelnik grada Vukovara Željko Sabo u obraćanju novinarima na današnjoj press konferenciji izrazio veliko zadovoljstvo zbog iznimno uspješnog programa 18. studenog, unatoč što je na taj dan u gradu bilo i četiri puta više sudionika nego što Vukovar ima stanovnika.

Prema većini izvora u programu obilježavanja 21. obljetnice žrtve Vukovara u Domovinskom i odavanju počasti herojima obrane Vukovara sudjelovalo je oko 100 000 ljudi iz cijele Hrvatske, susjedne Bosne i Hercegovine i drugih država .

Među sudionicima su se nalazili i najviši državni dužnosnici, predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović sa velikim brojem ministara i saborskih zastupnika te dvadesetak veleposlanika akreditiranih u Republici Hrvatskoj.

Gradonačelnik Sabo istaknuo je vrlo pozitivnim što je i ovogodišnje obilježavanje žrtve Vukovara proteklo bez ikakve politizacije te posebno zahvalio svima koji su svojim doprinosom sudjelovali u besprijekornoj organizaciji s obzirom na složenost cijele situacije. Grad Vukovar i gradonačelnik još i danas primaju zahvalnost i pohvale s najviše razine, ali i brojnih udruga i pojedinaca.

Riječi zahvalnosti su upućene i generalu Mladenu Markaču koji je svojim dolaskom odao počast žrtvama stradalima u Domovinskom ratu. Na pitanje – postoje li saznanja kada bi general Ante Gotovina mogao doći u Vukovar, gradonačelnik Sabo je odgovorio kako mu je poziv upućen i kako vjeruje da će se to dogoditi uskoro u nazočnosti ministra obrane Ante Kotromanovića i ministra branitelja Predraga Matića.

Načelnik Policijske postaje Vukovar Miro Bradić potvrdio je da tijekom cjelokupnog programa nije zabilježen niti jedan incident te da je posebno složeno bilo u prometu s obzirom da je u grad pristiglo 238 autobusa te stotine osobnih automobila sa brojnim sudionicima.

Na upit novinara o troškovima organizacije ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, gradonačelnik Sabo je istaknuo kako će zasigurno troškovi biti veći od svih ranijih godina, ali će gradu Vukovaru pomoći Vlada RH i Ministarstvo branitelja, koje je već izdvojilo za tu namjenu 100 000 kuna.

Novinari su poseban interes iskazali za rezultate provedene humanitarne akcije pod nazivom „Za akademsku budućnost Vukovara", održane pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića. Prema riječima gradonačelnika Saboa putem humanitarne večere i humanitarnog telefona do današnjeg dana prikupljeno je 194 000 kuna za stipendiranje vukovarskih studenata.

{gallery}2012/11/22/02{/gallery}