Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dinko Polić u nazočnosti ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića potpisali su danas Ugovor o modernizaciji javne rasvjete glavnih prometnica naselja Mitnica, Lijeva bara i Borovo naselje u Vukovaru.

U vukovarskim naseljima Mitnica, Lijeva Bara i Borovo FZOEU sufinancirat će s 3,1 milijun kuna modernizaciju javne rasvjete ukupno vrijednu 4,4 milijuna kuna. Na glavnim prometnicama tih naselja 1293 svjetiljke zamijenit će se energetski učinkovitijim i ekološki prihvatljivijim rasvjetnim tijelima. Dosadašnja rasvjeta s lošom optikom stvara energetske gubitke i svjetlosno onečišćenje te ne udovoljava propisanom razredu rasvjete prometnica i uvjetima prometne sigurnosti, a i ukupno opće stanje rasvjetne opreme i stupova je uglavnom na tehnički vrlo niskoj razini uslijed djelomične i tehnički nepotpune obnove nakon ratnih razaranja. Osim ugradnje novih tehnički modernijih rasvjetnih tijela s visokotlačnim natrijevim izvorima snage od 70 do 150W, postavit će se novi kablovi, zamijeniti dotrajali stupovi te stupni razdjelnici, ali i obnoviti dio pripadajuće električne infrastrukture. Radovi trebaju biti gotovi u roku 90 dana.

Računi za novu javnu rasvjetu biti će jeftiniji za oko 38%, što na godišnjoj razini znači uštedu od oko 332.000 kn. Ovim projektom utjecat će se i na smanjenje stakleničkih plinova, i to također do 38%.

„Ovo je pozitivan primjer za sve, suradnja Grada i Fonda rezultirala je uštedom za grad i građane, i smanjenjem onečišćenja. Za zaštitu okoliša moramo se svi angažirati. Cijeli svijet raspravlja o smanjenju emisija stakleničkih plinova, no još uvijek se nije postigao konsenzus oko mjera i politika koje se trebaju poduzeti. Ali mi na svojoj lokalnoj razini već možemo, i moramo djelovati. Svaki korak je značajan. Osim smanjenja troškova za građane, ovom će se modernizacijom direktno utjecati na smanjenje emisije stakleničkih plinova, znači direktno na očuvanje okoliša" - izjavio je ministar Zmajlović danas na potpisivanju Ugovora o modernizaciji javne rasvjete u Vukovaru.

{gallery}2012/12/18/01{/gallery}