Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton u sklopu posjeta Vukovaru obišla je danas u pratnji gradonačelnika Željka Sabe Božićni sajam koji se održava do 24. prosinca u Radničkom domu-Grand hotelu.

Tijekom posjeta razgovaralo se i o budućim aktivnostima koje vode prema dovršetku projekta obnove tog povijesnog zdanja u središtu Vukovara. Treba napomenuti da je za obnovu fasade Radničkog doma Europski parlament do sada osigurao 1 milijun eura, dok je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU doprinijelo sa 640.000 eura kroz Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara. Preostaje samo dovršiti ličenje fasade; pojedini strukturni popravci podruma i krova bit će dovršeni do konca veljače 2013. godine, dok će obnova interijera zahtijevat dodatnih nekoliko godina, s obzirom na stroge konzervatorske uvijete, kao i veličinu zgrade koja iznosi 3000 kvadratnih metara. Trošak potpune obnove i opremanja interijera procjenjuje se na 3 milijuna eura. Stoga su Delegacija Europske unije i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. organizirali Dan otvorenih vrata Radničkog doma kako bi pokazali što je do sada urađeno na restauraciji zgrade, ali i s ciljem prikupljanja sredstava za buduću obnovu njenog interijera. Od tada su održane i konzultacije s građanima Vukovara kako bi se postigao konsenzus o budućoj svrsi unutarnjeg prostora zgrade.

"Obnova ove povijesne građevine, kako bi zasjala u svojoj izvornoj ljepoti, pomoći će da ostavimo rat iza nas, ali još je važnije oživjeti njezinu bivšu ulogu živog i harmoničnog središta zajednice. Kako bismo to postigli, moramo brzo nastaviti raditi kako bismo njezinu unutrašnjost učinili dostupnom svim građanima. U tom smislu oslanjamo se na nastavak financiranja i od Vlade i od međunarodnih donatora" – rekla je Luisa Vinton.

{gallery}2012/12/22/02{/gallery}