Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

 

Grad Vukovar na inicijativu gradonačelnika Željka Saboa organizira 15. siječnja svečano obilježavanje 15. godišnjice završetka mandata UNTAES-a i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je 15. siječnja 1996. godine Rezoluciju 1037. o operaciji UNTAES-a u Istočnoj Slavoniji s rokom trajanja od godinu dana. Nakon mnogih žrtava malobrojni su bili oni koji su vjerovali da će se povratak okupiranog područja hrvatskog Podunavlja dogoditi mirnim putem. Međutim, svi čimbenici u toj velikoj i zahtjevnoj zadaći omogućili su da 15. siječnja 1998. godine stvarno i završi operacija i da se u kinodvorani u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju prigodnom svečanošću označi kraj UNTAES-a. Hrvatsko Podunavlje vraćeno je ponovno u okrilje Republike Hrvatske. Nakon toga na potezu je bila hrvatska vlast, preuzevši odgovornost uspostave narušenog povjerenja i mogućnost novog suživota. Zaživjela je mirna reintegracija, obnovom stambenih objekata stvarani su uvjeti za povratak, sigurnost je bila zajamčena i prognanici su se počeli vraćati u svoja prebivališta.

U utorak, 15. siječnja 2013. godine navršit će se 15 godina od završetka procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja i odlaska snaga UNTAES-a iz Republike Hrvatske. Tijekom svih proteklih godina pokazalo se da je ta operacija UN-a bila jedna od najznačajnijih i najuspješnijih misija nakon ratnih sukoba i velikih ljudskih stradanja.

Građani Vukovara pokazali su svojim primjerom da mir i tolerancija mogu nadvladati rat i međunacionalne sukobe. Unatoč strašnim razaranjima i ljudskim žrtvama u Vukovaru nije zabilježen niti jedan slučaj međunacionalnog sukoba s novim ljudskim žrtvama. Grad Vukovar zato želi posebno naglasiti tu vrijednost u želji da se godišnjici prestanka mandata UNTAES-a i početku povratka da puno veći značaj nego do sada.

Središnja svečanost bit će održana u utorak, 15. siječnja 2013. godine s početkom u 12,00 sati u Javnoj ustanovi u kulturi Hrvatski dom Vukovar u nazočnosti brojnih uzvanika, a u pripremi je i niz drugih popratnih manifestacija kojima će se slaviti mir kao istinska vrijednost koja krasi Vukovarce i Vukovar od procesa mirne reintegracije do danas.

Obilježavanje 15. godišnjice završetka mandata UNTAES-a i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

„GRAD VUKOVAR – 15 GODINA U MIRU I TOLERANCIJI“

 

11.01. (petak)

- 16:30 sati

12.01. (subota)

- 12:00 sati

 

14.01. (ponedjeljak)

- 10:00 sati

       tradicionalno kupanje u Dunavu (Tuljan - Duško Rudež)

 

- 11:00 sati

 

- 12:00 sati

 

15.01. (utorak)

- 10:00 sati

- 12:00 sati

Prigodan program obilježavanja 15. godišnjice završetka mandata UNTAES-a

i mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja

- 15:00 sati

 

- 20:00 sati

Mjesto: Sportska dvorana Borovo naselje, Trg Dražena Petrovića bb