Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Gradonačelnik grada Vukovara Željko Sabo nazočio je današnjoj svečanosti u zagrebačkom hotelu Sheraton povodom 20. obljetnice od održavanja prvih lokalnih izbora u RH koju su, pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, organizirali Koordinacija lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj (koja uključuje Udrugu gradova i Udrugu općina) i Hrvatska zajednica županija.

Nazočnima se prigodnim riječima obratio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekavši kako lokalni izbori sami po sebi imaju veliki značaj jer su upravo ti izbori pokazali da čak ni rat ne može zaustaviti demokratski razvoj u našoj zemlji budući da su prvi održani 7. veljače 1993. odnosno u vrijeme kad je jedna trećina Hrvatske bila pod okupacijom. Osvrnuo se na temu daljnjeg napretka izbornog zakonodavstva te o reformi lokalne samouprave.

Nakon govora predsjednika uzvanicima se obratio i ministar Uprave Arsen Bauk nadovezujući se na prethodno spomenute teme vezane za problematiku prevelikog broja općina u Hrvatskoj, ali je napomenuo da nije pravo vrijeme za rasprave po toj temu dok ne prođu lokalni izbori.

Među uglednicima se nalazio i Paul Vandoren, predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj koji je pohvalio činjenicu da je Hrvatska učinila velike promjene od svoje neovisnosti u unapređenju izbornih procesa, a posebno je pohvalio ministra uprave Arsena Bauka i čestitao mu što je izmjene zakona registar birača učinio puno točnijim. Vandoren je pozdravio činjenicu što će Hrvatska svoje prve izbore za Europski parlament organizirati prije 1. srpnja, kako je rekao, dana kada će Hrvatska postati punopravna članica Europske unije.