Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Savjetnik u veleposlanstvu Japana Mitsuhiko Shinomiye i treća tajnica Chie Oshimu posjetili su danas Vukovar. Sa gradonačelnikom Vukovara Željko Sabom i zamjenicom gradonačelnika Danijelom Stanković razgovarali su o daljnjoj suradnji između Japana i Grada Vukovara.

Kao što je poznato sredinom 2012. godine u Gradskom muzeju Vukovar održana je svečanost na kojoj je veleposlanik Japana u Hrvatskoj Masaru Tsuji predao gradonačelniku Vukovara Željku Sabou kamen koji je ostao neoštećen nakon nuklearne katastrofe u Hirošimi, te opeku srušene katedrale iz Nagasakija, koji će biti ugrađeni u temelje budućeg Centra za mir i toleranciju koji će se graditi u Vukovaru. Osim toga, naglasio je gradonačelnik Sabo, Vukovar cijeni i pamti pomoć japanskog naroda u razminiranju minama zagađenih područja u i oko Vukovara, razne donacije učenicima u vukovarskim školama kao i svete mise zadušnice za vukovarske žrtve koje se svake godine 18. studenoga služe u japanskom gradu Nagasakiju povodom Dana pada Vukovara. Prijateljstvu između Japana, Vukovara i Hrvatske doprinijeli su i u OŠ Dragutin Tadijanović u Vukovaru održavanjem radionice na temu Japana, a pod nazivom „Pozdrav suncu". Na taj su način učenici i učitelji iskazali potporu japanskom narodu kojeg je zadesila prirodna katastrofa i velika tragedija.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo tijekom današnjeg susreta izrazio je želju za nastavak uspješne suradnje, posebice triju napaćenih gradova koji su doživjeli najteža ratna razaranja – Vukovara, Hirošime i Nagasakija. Pozvao je putem japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj sve potencijalne poduzetnike i investitore iz Japana neka iskoriste sve poticaje i mogućnosti za ulaganje u gospodarstvo Vukovara. Vukovarski gradonačelnik zatim je pozvao japanske arhitekte za izradu projekta budućeg Centra za mir i toleranciju u Vukovaru, a koji bi zatim bio realiziran putem europskih fondova. Grad Vukovar poziva i umjetnike iz Japana da sudjeluju na Svjetskim umjetničkim igrama koje će se održati od 29. lipnja do 11. srpnja ove godine u Vukovaru, Zagrebu, Ludbregu i Umagu. Veleposlaniku Japana bit će ponuđeno, kao i svim ostalim veleposlanicima akreditiranima u Republici Hrvatskoj, da posadi svoje drvo u budućem Parku prijateljstva u Vukovaru, koje će simbolizirati i veličati mir i prijateljstvo među narodima.

Savjetnik u veleposlanstvu Japana Mitsuhiko Shinomiye ističe kako je upravo 05. ožujka obilježena 20. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Republike Hrvatske i tom je prigodom potvrđena i naglašena suradnja dviju zemalja koje su povezane dubokim razumijevanjem i jakim vezama. U daljnjem jačanju tih odnosa Vukovar ima posebno i istaknuto mjesto i stoga će dodatne inicijative koje dolaze od strane Grada biti razmotrene u obostranom interesu.

Nakon susreta u Uredu gradonačelnika predstavnici Veleposlanstva Japana obišli su Gradski muzej Vukovar gdje je razgledali muzejski postav te „Kamen mira" iz Nagasakija i cigla iz Hirošime koji će se naći u temeljima budućeg Centra za mir i toleranciju u Vukovaru.

{gallery}2013/03/27/04{/gallery}