×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2013/03/27/04
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2013/03/27/04
Ispis
Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Savjetnik u veleposlanstvu Japana Mitsuhiko Shinomiye i treća tajnica Chie Oshimu posjetili su danas Vukovar. Sa gradonačelnikom Vukovara Željko Sabom i zamjenicom gradonačelnika Danijelom Stanković razgovarali su o daljnjoj suradnji između Japana i Grada Vukovara.

Kao što je poznato sredinom 2012. godine u Gradskom muzeju Vukovar održana je svečanost na kojoj je veleposlanik Japana u Hrvatskoj Masaru Tsuji predao gradonačelniku Vukovara Željku Sabou kamen koji je ostao neoštećen nakon nuklearne katastrofe u Hirošimi, te opeku srušene katedrale iz Nagasakija, koji će biti ugrađeni u temelje budućeg Centra za mir i toleranciju koji će se graditi u Vukovaru. Osim toga, naglasio je gradonačelnik Sabo, Vukovar cijeni i pamti pomoć japanskog naroda u razminiranju minama zagađenih područja u i oko Vukovara, razne donacije učenicima u vukovarskim školama kao i svete mise zadušnice za vukovarske žrtve koje se svake godine 18. studenoga služe u japanskom gradu Nagasakiju povodom Dana pada Vukovara. Prijateljstvu između Japana, Vukovara i Hrvatske doprinijeli su i u OŠ Dragutin Tadijanović u Vukovaru održavanjem radionice na temu Japana, a pod nazivom „Pozdrav suncu". Na taj su način učenici i učitelji iskazali potporu japanskom narodu kojeg je zadesila prirodna katastrofa i velika tragedija.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo tijekom današnjeg susreta izrazio je želju za nastavak uspješne suradnje, posebice triju napaćenih gradova koji su doživjeli najteža ratna razaranja – Vukovara, Hirošime i Nagasakija. Pozvao je putem japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj sve potencijalne poduzetnike i investitore iz Japana neka iskoriste sve poticaje i mogućnosti za ulaganje u gospodarstvo Vukovara. Vukovarski gradonačelnik zatim je pozvao japanske arhitekte za izradu projekta budućeg Centra za mir i toleranciju u Vukovaru, a koji bi zatim bio realiziran putem europskih fondova. Grad Vukovar poziva i umjetnike iz Japana da sudjeluju na Svjetskim umjetničkim igrama koje će se održati od 29. lipnja do 11. srpnja ove godine u Vukovaru, Zagrebu, Ludbregu i Umagu. Veleposlaniku Japana bit će ponuđeno, kao i svim ostalim veleposlanicima akreditiranima u Republici Hrvatskoj, da posadi svoje drvo u budućem Parku prijateljstva u Vukovaru, koje će simbolizirati i veličati mir i prijateljstvo među narodima.

Savjetnik u veleposlanstvu Japana Mitsuhiko Shinomiye ističe kako je upravo 05. ožujka obilježena 20. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Republike Hrvatske i tom je prigodom potvrđena i naglašena suradnja dviju zemalja koje su povezane dubokim razumijevanjem i jakim vezama. U daljnjem jačanju tih odnosa Vukovar ima posebno i istaknuto mjesto i stoga će dodatne inicijative koje dolaze od strane Grada biti razmotrene u obostranom interesu.

Nakon susreta u Uredu gradonačelnika predstavnici Veleposlanstva Japana obišli su Gradski muzej Vukovar gdje je razgledali muzejski postav te „Kamen mira" iz Nagasakija i cigla iz Hirošime koji će se naći u temeljima budućeg Centra za mir i toleranciju u Vukovaru.

{gallery}2013/03/27/04{/gallery}