Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

"Kao što Europa gradi i dograđuje vrijednosti poput slobode, demokracije, ljudskih prava, jednakosti, socijalnih prava, tako ćemo i mi na naš specifičan način sudjelovati u toj izgradnji", istaknuo je Josipović.

Nepomenuvši kako je jedno od temeljnih ciljeva hrvatskih politika bilo članstvo u EU, istaknuo je da su praktično sve političke stranke radile na ostvarenju tog cilja, kao jedan od rijetkih trenutaka kada postoji nacionalni konsenzus o tome što želimo i gdje želimo ići.

Josipović je kazao da je pojam europskog građanstva pitanje formalne pripadnosti EU, no i mnogo više od toga. Istaknuo je da iza građanstva stoje i europske vrijednosti, te ustvrdio da u Hrvatskoj nema grada koji na toliko simboličan način može simbolizirati europske vrijednosti kao Vukovar.

"Teška povijest koju je Hrvatska ovdje proživjela mnoge je europske vrijednosti dovela u iskušenje, no danas smo u prilici svjedočiti da Hrvatska i posebno Vukovar neke od tih najvećih europskih vrijednosti prihvaća", kazao je.

Predsjednik je naglasio da europsko građanstvo ne zamjenjuje nacionalna državljanstva nego ih nadograđuje, budući da pripadnošću Europi svi gradimo dvostruki identitet - temeljni nacionalni i europski.

U tom je smislu ključnim za budućnost označio formiranje uspješne dualnosti identiteta, "dakle biti ono što jesmo, ali i biti Europejci, okupiti se kao zajednica od 500 milijuna građana oko nečega što zovemo europski identitet".

Josipović je napomenuo i da bi u EU, iako nije država, ubuduće mogli jačati aspekti državnosti. "No i prije toga stvara se europsko društvo te zajednički ekonomski, informacijski, trgovinski, politički prostor te se standardiziraju ljudska prava i slobode. Jednom rječju gradi se dom i zajednička budućnost", istaknuo je.

Predsjednik je govorio i o studiranju te Europskom parlamentu i izborima za njega, kao i nužnosti pomaganja susjednim zemljama jugoistočne Europe da steknu punopravno članstvo u EU. Uspješnost Hrvatske u EU ovisi samo o nama samima, poručio je Josipović.

Nakon predavanja studenti su mu postavili niz pitanja koja su se odnosila na mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja, aktualnoj krizi europskoga identiteta, pa i mogućnosti da bogati pojedinci iz Europe pokupuju hrvatsko poljoprivredno zemljište.

Predsjednik Josipović održao je predavanje na vukovarskom Veleučilištu u sklopu projekta "Prema europskom građanstvu" koji provode Hrvatski pravni centar i Adriatic Media, a suorganizatori skupa su bili Europski dom Vukovar i Centar PRONI.

{gallery}2013/05/06/03{/gallery}