Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

S Ovčare je krenuo jubilarni, deseti po redu Ultramaraton Vukovar-Srebrenica, a maratonce je na put dug 227 kilometara od Ovčare do Potočara kod Srebrenice ispratio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Organizator ovog ultramaratona je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a sudionici utrke trčati će od 06. do 10. srpnja. Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale građane Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine tijekom srpske agresije te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava ovom je prilikom zahvalio svim maratoncima koji svih ovih godina sudjeluju u Ultramaratonu te organizatoru Ultramaratona koji povezuju ova dva tužna mjesta koje je obilježila velikosrpska agresija. „U spomen na sve nevino stradale trebamo njegovati ovu uspomenu. Zlo koje je predvodila velikosrpska politika na čelu sa Slobodanom Miloševićem ne smijemo zaboraviti i na njega moramo upozoravati mlade generacija te širiti svijest kako se takvo što više nikada ne bi ponovilo“, rekao je Penava.

Voditelj ovog projekta Ekrem Bećirović pojasnio je kako se rodila ideja o organizaciji Ultramaratona. „Promišljali smo kako povezati ova dva grada te je 2012. godine spontano krenuo I. Ultramaraton Vukovar-Srebrenica koji je sada postao već tradicija“, rekao je Bećirović te naglasio kako maratonci trče za sve žrtve rata, nevino stradale civile te se time želi međunarodnoj i svjetskoj javnosti uputiti poruka da svi zločinci koji su vršili etnička čišćenja, koja su završila genocidom, moraju biti dovedeni pred lice pravde.

Prije samog starta Ultramaratona, kod Spomen-obilježja na Ovčari je položen aranžman i bijeli ljiljani.