Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Na vukovarskom korzu je povodom obilježavanja 790 godina slobodnog kraljevskog grada Vukovara postavljena izložba koja prikazuje razvoj Vukovara od prapovijesti do danas, a koju je otvorio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Ovom outdoor izložbom koja je postavljena u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar, Gradskom knjižnicom Vukovar i TZ grada Vukovara, na 8 obostranih panela prikazana je bogata kulturno-povijesna baština Vukovara te Vukovar danas, a svi Vukovarci te posjetitelji će je moći pogledati od 23. do 29. kolovoza 2021. godine.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić rekla je kako se izložbom želi  pokazati ljepota i vrijednost kulturne baštine te bogata povijest grada Vukovara. „Od 1231. godine kada je herceg Koloman Vukovaru dao status slobodnog kraljevskog grada, Vukovar je u svom povijesnom razvoju uvijek bio sjedište cijelog prostora i županije.  Nastao je na temelju jedne bogate arheološke priče, a raspon povijesnog razvoja Vukovara govori o vrlo bogatoj povijesnoj prošlosti, kao obrtničkog, trgovačkog i prosvjetnog središta“, rekla je Marić.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava je pozvao sve Vukovarce i posjetitelje Vukovara da pogledaju izložbu i pri tome nauče nešto o povijesti našega grada. „Grad Vukovar je drugi grad u Hrvatskoj koji je dobio status slobodnog kraljevskog grada, a danas se jedino Varaždin može pohvaliti sa starijim statusom“, rekao je gradonačelnik Penava te istaknuo kako je kroz povijest vidljivo značenje koje je naš grad oduvijek imao.

Direktorica TZ grada Vukovara Marina Sekulić rekla je kako je izložba postavljena upravo u ovom terminu kada se u gradu održava i 15. Vukovar film festival. „Očekujemo više posjetitelja u tjednu koji je pred nama te će time izložbu vidjeti više ljudi. Ova iznimna kulturno povijesna baština je prezentirana kroz naše muzeje i memorijale, a drago mi je da na ovaj način možemo istaknuti i prikazati na što možemo biti iznimno ponosni i na čemu ćemo i ubuduće temeljiti razvoj turizma u gradu“, rekla je Sekulić

Izložbu je pripremio Gradski muzej Vukovar, a ukupna vrijednost iznosi 26.775,00 kuna.