Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava je u posjet Gradu Vukovaru primio predstavnike Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, a povodom premijere dokumentarnog filma „Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca“, koji se u Vukovaru prikazuje u okviru putujućeg Festivala domoljubnog filma „Gordan Lederer“.

Ovom prilikom gradonačelnik Penava istaknuo je čast i zadovoljstvo jer je mjesto prve premijere filma upravo Vukovar. „Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara na razne načine doprinose očuvanju sjećanja i vrijednosti Domovinskog rata te promoviranju istine o Domovinskom ratu, što je u konačnici cilj i samoga filma. Volio bih kada bi sve institucije u našoj državi bile puno više fokusirane na pričanje istine o Domovinskom ratu, umjesto stvari koje su vrlo često u funkciji omalovažavanja vrijednosti Domovinskog rata i guranja drugih nama stranih priča u prvi plan.“, istaknuo je gradonačelnik Penava te dodao kako rad članova Udruge, koji su stali u obranu Vukovara i Hrvatske kada je bilo najteže, ali i sve godine nakon, služi na čast svima. „Kroz zajedničku suradnju stojimo na istoj strani, strani temelja stvaranja moderne hrvatske države, a to je Domovinski rat.“, dao je zaključiti Penava.

Autorica i scenaristica filma te predsjednica Udruge, Zorica Gregurić ističe kako je film nastao na ideji čuvanja istine o onome što se događalo 1991. godine. „Riječ je o običnim ljudima koji su shvativši da su ugroženi domovi i domovina, napustili svoju svakodnevicu i došli gdje je bilo najteže.“, rekla je Gregurić te uručivši zahvalnicu gradonačelniku Penavi zahvalila na doprinosu, ali i promicanju vrednota i istine o Domovinskom ratu.

Autor festivala u okviru kojega se film prikazuje, Festival domoljubnog filma „Gordan Lederer“, Marijan Capek istaknuo je važnost činjenice da se premijera filma prikazuje upravo u Vukovaru.

Grad Vukovar podupiratelj je navedenog filma koji promiče dokumentiranu istinu, vrijednosti Domovinskoga rata te odaje počast žrtvi hrvatskog ratnika na početku agresije na Hrvatsku.