Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Večeras je održana premijera drugog od ukupno pet filmova iz serijala „Vučedolske tajne“ – „Vučedolska jarebica“.

Premijeri filma među brojnim gostima nazočio je i zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac ovom prilikom zahvalivši arheologu, profesoru Aleksandru Durmanu i redatelju Darku Puhariću na hvale vrijednom projektu koji promovira vučedolsku kutluru. „Grad Vukovar prepoznao je vrijednosti i značenje vučedolske kulture te dao svoju punu podršku projektu koji će kulturnu baštinu i povijest našega područja, ali i Republike Hrvatske, zasigurno plasirati među svjetske vrhove.“, rekao je ovom prilikom zamjenik Sušac.

Darko Puharić, redatelj filma pojasnio je kako drugi film nastavlja najzanimljivije teme iz svijeta Vučedolaca, a sve je rađeno prema znanstvenom radu profesora Aleksandra Durmana. „Drugi film iz serijala paralelno će se prikazati na filmskom festivalu u Sarajevu te nakon toga kreće na europske i svjetske festivale, istim putem kao i prvi film „Prapovijesna noć Venere i Marsa“. Vjerujemo kako će „Vučedolska jarebica“ pronaći svoje mjestu u filmskom svijetu.“, rekao je Puharić.

Profesor Aleksandar Durman koji se istraživanjem Vučedola bavi 40 godina rekao je kako vučedolska kultura čini ponos Europe jer predstavlja najviši standard europske civilizacije onoga vremena.

Prvi film serijala „Prapovijesna noć Venere i Marsa“ polučio je izvrsne rezultate na najvećim europskim i svjetskim festivalima. Svjetlo dana ugledao je i drugi film „Vučedolska jarebica“ koji tematski obrađuje najnapredniju metalurgiju Europe te otkriva tajne jednog od simbola grada Vukovara. Preostali filmovi serijala „Noćno nebo“, „Život Vučedolaca“ i „Širenje Vučedolske kulture“ očekuju nas iduće godine, a zasigurno će pružiti odgovore na brojna pitanja o vučedolskoj kulturi.