Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

S ciljem da predstave ideju o prvoj hrvatskoj računalnoj igri „Bitka za Vukovar“, u posjetu Gradu Vukovaru je stigao razvojni tim koji na tome radi već neko vrijeme.

Ideja o razvoju prve računalne igre „Bitka za Vukovar“ potekla je od lokalne skupine „developera“ te se razvojni tim ubrzo proširuje uz pomoć braniteljskih krugova te facebook grupe „Battle of Vukovar 1991“ što okuplja mlade Hrvate diljem svijeta.

Inicijativom volontera facebook grupe „Battle of Vukovar 1991“ nastala je udruga građana CRO Game Devs koja ulaže napore u stvaranje prve hrvatske ratne računalne igre.

Njihova vizija je očuvanje istine o Domovinskom ratu stvaranjem zabavno edukativnog sadržaja što će Hrvatsku povijest približiti novim generacijama, a developeri su trenutno u obilasku Vukovara te skeniraju prostor i stvaraju scenarij za izradu levela igrice.

Gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je kako Grad Vukovar podržava ideju koja na moderan način promovira vrijednosti Domovinskog rata. „Zaista je pohvalan krajnji cilj ove ideje, a to je na moderan i atraktivan te edukativan način kroz računalnu igru širiti istinu i promovirati vrijednosti Domovinskog rata. Posebnim ju čini to što je utemeljena na stvarnim događajima s autentičnim pričama, lokacijama i naoružanjem.“, rekao je Penava.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac jednako tako pohvalio je ideju koja čini veliki iskorak po pitanju promocije Vukovara i vrijednosti Domovinskog rata. „Ovaj projekt spojio je branitelje koji su 1991. godine bili mladi dečki kao ova mladež koja danas želi kroz računalnu igru širiti istinu. Vjerujemo kako će to doprinijeti želji za upoznavanjem Vukovara u svim segmentima.“, rekao je zamjenik Sušac.

„Kroz igru namjeravamo ispričati konkretnu priču kako su branitelji Vukovara uspjeli punih 88 dana pod kišom granata braniti naš grad. Proći ćemo više bitaka i napraviti igru zajedno s Hrvatima iz cijelog svijeta koja je edukativna te bazirana na potpuno istinitim događajima.“, istaknuo je Damir Plavšić, branitelj Vukovara i jedan od začetnika ideje.

Stjepan Dasović, član razvojnog tima i koordinator volontera istaknuo je kako je želja stvoriti autentičan hrvatski proizvod koji će prikazati žrtvu i patnju hrvatskih branitelja. „To je dužnost mlađih generacija kako bi im zahvalili na svemu što danas imamo. Igra će biti jedinstvena u čitavom „gejming“ svijetu, napravljena prema istinitim povijesnim događajima, a sve kako bi našim braniteljima odali počast.“