Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

U Hrvatskom domu u Vukovaru predstavljena je 1. knjiga znanstveno-izdavačkog projekta: „HEROJSKI VUKOVAR: povijest grada i život Vukovaraca tijekom 30 godina (1991. – 2021.)“ te je prethodno upriličen prijem nositelja projekta u Uredu gradonačelnika.

Ovaj projekt započeo je u studenome 2020. godine s ciljem istraživanja i opisivanja relevantnih tema koje su obilježile povijest Vukovara i život Vukovarki i Vukovaraca u proteklih 30 godina.

Nositelj projekta je Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti CROATICA iz Zagreba, a glavni partner Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Grad Vukovar te još 14 različitih ustanova i poduzeća iz Vukovara.

Projekt se provodio prigodom tridesete obljetnice velikosrpske oružane agresije na Republiku Hrvatsku i Vukovar, ali uz 1991. godinu, obrađena su i druga važna podrazdoblja iz novije hrvatske povijesti.

Tijekom rada na projektu napisani su iznimno opsežni autorski radovi i pripremljene su brojne dokumentarne fotografije, zemljovidi i ostali likovni prilozi.

Projekt će pratiti dvije knjige, od čega prva obuhvaća teme pripreme i provedbe velikosrpske oružane agresije na Hrvatsku i Vukovar 1991. godine i ogromne posljedice agresije, dok se druga bavi temom srpske okupacije Vukovara (studeni 1991. – siječanj 1996.), mirnom reintegracijom u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske (siječanj 1996. – siječanj 1998.), povratkom prognanika u Vukovar, saniranjem posljedica agresije i obnovom grada te gospodarskim i društvenim razvojem od 1998. do 2021.

Predstavljanju knjige nazočio je i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je prilikom svog kratkog obraćanja nazočnima naglasio kako nas naša povijest, ali i sadašnjost te budućnost, uče da moramo biti spremni na manipulaciju, stoga su publikacije ovakve vrste od izuzetne važnosti kako bi razumjeli sve uzroke i posljedice povijesnih događaja. „Osnovne platforme koje su kreirale sudbinu grada Vukovara bile su politička, vojna te posebice medijska priprema agresije na Hrvatsku i Vukovar, bazirana na neistini, manipulaciji te krivotvorenju činjenica. Upravo iz tog razloga, Grad Vukovar je dao svoju punu podršku ovom projektu koji predstavlja vrijedan doprinos istini Domovinskog rata, utemeljen na utvrđenim znanstvenim činjenicama i spoznajama.“, rekao je Penava te zahvalio izdavaču monografije Društvu za promicanje hrvatske znanosti i kulture CROATICA te svim ostalim sudionicima i partnerima na projektu.