Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Na mjestu masovne grobnice u Novoj ulici gdje je 12 hrvatskih branitelja i civila ubijeno i bačeno u bunar odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Na Sajmištu su se vodile najteže borbe u kojima su naši branitelji bili svega nekoliko desetaka metara udaljeni od neprijateljskih paravojnih postrojbi. Živote su izgubila četiri zapovjednika, a uslijedila su masovna ubojstva civila i silovanja žena.

„Pad ovoga dijela Sajmišta sa sobom je donio loše predznake onoga što će se dogoditi i pokazao nam modalitet ponašanja velikosrpskog agresora koji se već tada na najbrutalniji način iskalio upravo u ovoj četvrti na današnji dan na ženama, djeci i civilima te nagovijestio tragediju vukovarske priče. Kao i svake godine na ovome mjestu s tugom i sjećanjem na poginule i nestale, ali i gorčinom što počinitelji nisu kažnjeni ni do današnjeg dana. Ove je godine ta gorčina posebna jer znamo kako je najveći koalicijski partner Vlade Republike Hrvatske prije nekoliko dana odao počast upravo ljudima koji su krivi za sudbinu onih koje mi danas oplakujemo i kojih se sjećamo. Taj je čin u potpunosti neshvatljiv i nespojiv s današnjim obilježavanjem te ne mogu shvatit kako Hrvatsku vode ljudi koji to ne shvaćaju i time ponižavaju ljude koji su poginuli u obrani Vukovara i Hrvatske,“ rekao je ovom prilikom gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.