Paljenjem prve adventske svijeće započele su 23. Vukovarske adventske svečanosti kojima se već 23 godine prikazuju tradicijski običaji vezani za period od prve nedjelje Adventa pa do Božića. Kroz sve ove godine Gradski muzej Vukovar kroz Vukovarske adventske svečanosti je ugostio velik broj kulturno-umjetničkih društava iz svih krajeva Hrvatske od Dubrovnika do Sjevera Hrvatske pa sve do Slavonije i Srijema.

“Upravo na tradiciji svih tih događanja, ovogodišnje Vukovarske adventske svečanosti nose naziv Vukovar – simbol hrvatskog zajedništva. Moto je na tragu otvorenja Vukovarkog vodotornja, ali i sudjelovanja cijele Hrvatske u svim dosadašnjim svečanostima,” objasnila je ravnateljica Gradskoga muzeja Vukovar Ruža Marić.

Marić je podsjetila kako svaka od četiri svijeće na adventskom vijencu simbolično predstavlja osobe koje su doprinijele društvenom razvoju Vukovara.

"Naše četiri adventske svijeće posvećene su svake godine određenim događanjima. Prvu adventsku svijeću tradicionalno pali gradonačelnik Vukovara u ime svojih sugrađana, druga adventska svijeća posvećena je ljudima koji su doprinijeli izvan svojih uobičajenih aktivnosti razvoju kulture u gradu Vukovaru, treća adventska svijeća posvećena je glumcima, a četvrta svijeća je tradicionalno vezana za naše najmlađe sugrađane koji su se svojim talentima, svojom sposobnošću i znanjem isticali i osvajali ili hrvatske ili međunarodne nagrade," rekla je Marić ističući kako su radovi vukovarskih osnovnoškolaca posebno važni za organizaciju adventskih svečanosti jer oni sudjelovanjem u pripremama i organizaciji Vukovarskih adventskih svečanosti daju svoj doprinos viđenjem svijeta okom koje samo dijete može vidjeti i opisati svijet oko sebe.

Iako su dosadašnje Vukovarske adventske svečanosti započinjale procesijom, svjetlosnom rijekom ulicama grada od crkve sv. Filipa i Jakova do Dvorca Eltz, ove godine je program prilagođen epidemiološkim mjerama je svjetlosna rijeka izostala, a prvu je adventsku svijeću u Dvorcu Eltz svjetlom s jutarnje Svete mise upalio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava u ime svih građana Vukovara.

Ovom prilikom gradonačelnik Penava poslao je poruku nade i vjere u svjetliju budućnost.

“Bolju budućnost ne trebamo tražiti pod svjetlima vanjskih reflektora nego to svjetlo čovjek treba pronaći prvo u samome sebi te ga potom nastojati proširiti na svoje bližnje. U nadi da će svi Vukovarci i građani Republike Hrvatske u danima Došašća koji su pred nama pronaći mir i spokoj makar i u ovim nemirnim vremenima,” poručio je gradonačelnik Penava ovom prilikom.