Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar Gradu Vukovaru doniralo je dva vanjska automatska uređaja za oživljavanje (defibrilatora) s ormarićem koji su namijenjeni za postavljanje na frekventnim mjestima, baš poput tržnica gdje je povećana koncentracija ljudi. Stoga, jedan uređaj biti će postavljen na Gradskoj tržnici u samom središtu Vukovara, dok će se drugi nalaziti na tržnici u gradskoj četvrti Borovo naselje.

Svrha njihova postavljanja je brza i pravovremena reakcija kod srčanih zastoja, a pravovremena primjena defibrilatora u velikoj mjeri povećava vjerojatnost da će se osoba koja doživi srčani poremećaj uspješno oporaviti, stoga dostupnost ovog uređaja može biti od izuzetne važnosti.

Primopredaja ove hvale vrijedne donacije upriličena je u prostorima Gradske tržnice Vukovar, a gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava ovom prilikom istaknuo je važnost ovih uređaja na frekventnim lokacijama u gradu. „Nazočnost ovih uređaja na javnim mjestima je bitna, a jednako je bitno osvijestiti i educirati ljude o primjeni ovih uređaja koji mogu spasiti ljudski život“ rekao je gradonačelnik Penava te zahvalio Gradskom društvu Crveni križ Vukovar na kontinuiranoj pomoći i brizi za sve građane Vukovara.

„Ovo je samo jedna u nizu akcija Crvenog križa Vukovar. Podsjetimo se na netom završenu akciju naziva Topla zima svima kojom su građanima u potrebi donirane peći i drva za grijanje, zatim donacija ovlaživača zraka za dječje vrtiće, pomoć za potresom pogođena područja te brojne druge“ dodao je Penava.

 

Inicijativa je ovo ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Vukovar Vlatka Glavaša i predsjednika Davida Vlajčića. Ravnatelj društva ističe da društvo radi kako na pomoći u socijalnom pogledu, tako i na onoj u zdravstvenom. „Ovi uređaji su u svijetu vrlo rašireni, a naša akcija za cilj ima podići svijest o zaštiti zdravlja i pomoći ljudima u takvim neželjenim situacijama“ rekao je Glavaš.

Vrijednost dva ovakva uređaja koja je Gradsko društvo Crveni Križ doniralo je 30.000,00 kuna, a u svrhu njegove pravilne primjene održati će se i edukacija namijenjena građanima, profesionalnom osoblju te volonterima Crvenog križa Vukovar.