Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Petu godinu za redom, Vukovar će ugostiti najveća imena svjetske street art scene. Ovogodišnje izdanje street art festivala VukovART u Vukovar će donijeti 5 novih umjetničkih djela koja će krasiti vukovarske ulice.

VukovART predstavlja jedinstveni koncept u kulturi i umjetnosti Vukovara. Promovira Vukovar kao Luku umjetnosti, mijenja vizualni identitet grada i čini ga ljepšim mjestom za život. Time je Vukovar postao „galerija na otvorenom“ u kojoj, uz lokalnu zajednicu, uživaju i turisti.

Ovogodišnji VukovART pod sloganom Uplovi u luku umjetnosti na konferenciji za novinare predstavili su gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, jedini hrvatski 3D street art umjetnik Filip Mrvelj i voditelj programa festivala Krešimir Herceg.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je prva anamorfna slika napravljena na mostu preko Vuke 2016. godine te je izazvala brojne pozitivne reakcije, a nakon nje je VukovART svake godine sve više rastao. „U ovom trenutku imamo 23 street art djela u Vukovaru, a putem ovogodišnjeg VukovART-a imat ćemo novih 5 slika koje će na pročeljima oslikati street art umjetnici iz Španjolske, Švicarske, Latvije, Njemačke i Rusije. Putem Luke umjetnosti smo Vukovar predstavili u skroz drugačijem, urbanom svjetlu, što nas je na polju street art umjetnosti svrstalo uz bok mnogih većih i jačih svjetskih gradova“, rekao je Penava te dodao kako je zahvaljujući VURA – Razvojnoj agenciji Vukovar za provedbu ovog prepoznatljivog projekta za 2 godine osigurano financiranje europskim sredstvima u 100%-tnom iznosu, vrijednosti 1.495.311,50 kuna.

„Također, kroz Panona net projekt osigurano je i dodatnih 5 murala koji će se ove godine u gradu oslikati te će po završetku festivala Vukovar krasiti 33 umjetnička djela“, zaključio je gradonačelnik.

Suorganizator VukovART-a Filip Mrvelj istaknuo je kako je street art scena u posljednjih godinu dana stala zbog pandemije koronavirusa te mnogi umjetnici koji ove godine dolaze u Vukovar cijelo to vrijeme ni nisu slikali te Vukovar svojim festivalom probija led. Mrvelj je dodao kako se ove godine osim murala na pročeljima, vrača i slikama na tlu.

Program ovogodišnjeg VukovART-a je predstavio Krešimir Herceg, rekavši kako s umjetničke strane nikad nije bio bogatiji. „Popratni sadržaji koji su namijenjeni Vukovarcima zbog epidemioloških situacija su pomjereni na lipanj. Tijekom mjeseca svibnja održat će se brojne panel diskusije i 3 putopisna predavanja  koje će održati Ribafish, Robert Knjaz i Dušan Bućan, a 29. svibnja nas očekuje 3. Vukovar Halfmarathon“, istaknuo je Herceg.

Program VukovART-a možete pronaći na www.vukovart.com/program/