Na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru postavljena je putujuća izložba „Kornjača“ koja će u centru našega grada biti do 07. lipnja 2021. godine.

Izložba je zamišljena kao otvorena turneja po hrvatskim gradovima kojom se želi ukazati na problem zagađenja mora, prvenstveno Jadranskog, i to plastikom kao jednim od ključnih ekoloških problema.

Sastoji se od skulpture morske kornjače izrađene od otpada izvađenog iz mora. Izrađena je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod vodstvom mlade umjetnice Manuele Pauk kojoj su se u izradi skulpture priključili studenti s Akademije.

Konferencijom za medije predstavljena je izložba koja će kroz sljedećih deset dana krasiti središte Vukovara.

„Iznimna nam je čast i zadovoljstvo biti dio ovog projekta i biti drugi grad nakon našeg prijateljskog grada Varaždina, koji je prvi bio domaćin ove izložbe i eksponiranju ove dobre ideje. Izuzetno je važno podići ekološku svijest svih, ali posebice naših najmlađih na kojima ostaje ovaj svijet, a radi opasnosti koja je duboko prisutna u svakodnevnim životima jer razina onečišćenja zraka, zemlje i voda je visoka i ona sputava razvoj.“, rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako su ovakve akcije nužne u naumu da se poveća svijest o izbacivanju plastike iz uporabe.

„Grad Vukovar podupire svaku akciju ovakve vrste, potičemo naše najmlađe koji svakodnevno uče kroz razne projekte, ali i oni nama kroz svoja djela šalju poruku da planet njihovim generacijama trebamo ostaviti čistima i zdravima. Kroz sortiranje otpada, edukativne radionice, aktivnosti našeg Kluba podvodnih aktivnosti koji redovno sudjeluju u akcijama čišćenja voda, moramo zajednički činiti sve za boljitak i očuvanje prirode.“, zaključio je Penava.

Ivor Zidarić, član uprave Svjetske organizacije za očuvanje oceana, mora, rijeka i jezera (OACM) i predsjednik udruge Val Kulture zahvalio je Gradu Vukovaru na podršci projektu. „Kornjača nastavlja turneju po Hrvatskoj, nakon Varaždina, danas je stigla u Vukovar koji podržava ovaj projekt koji spada u jednu vrstu umjetnosti. Cilj da se kornjača izrađena od otpada koji je izvučen iz Jadranskog mora prošeće po hrvatskim gradovima, pobudi znatiželju ljudi i podigne njihovu svijest o očuvanje prirode, zaštite mora.“, rekao je Zidarić.

Umjetnica Manuela Pauk istaknula je kako je skulpturu kornjače bilo zahtjevno za raditi, a proces izrade trajao je 3 tjedna.

Nakon što je bila izložena u Varaždinu, izložba se seli u Vukovar do 07. lipnja na Trgu Republike Hrvatske, od kuda će krenuti u Ilok pa dalje po Republici Hrvatskoj, a samo trajanje izložbe predviđeno je do kraja 2021. godine.