Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

  U sklopu Dana grada Vukovara upriličeno je svečano preseljenje i uručenje nagrade „Zlatna jabuka“ Muzeju vučedolske kulture.

„Zlatna jabuka“ prestižna je nagrada, tzv. medijsko turistički Oscar, a za očuvanje i unapređivanje povijesne i kulturne baštine, koju je FIJET – profesionalna organizacija turističkih novinara i pisaca u turizmu 2011. godine dodijelila Vukovaru i Vučedolu. 

Delegacija FIJET-a u sastavu predsjednice FIJET-a Hrvatske Tine Čubrilo, generalne tajice FIJET-a Marijane Rebić, savjetnika predsjednika FIJET-a Abi Shalabija, članice FIJET-a Mire Shalabi, članice Izvršnog odbora FIJET-a i predsjednice FIJET-a Slovačke Ludmila Novacka te člana FIJET-a Alexandera Stempa, boravila je u Vukovaru povodom premještanja prestižne nagrade „Zlatna jabuka“ iz Gradske uprave u Muzej vučedolske kulture.

Kočijom od centra grada Vukovara nagrada je stigla do Muzeja Vučedolske kulture, gdje i pripada, a povodom čega je upriličen prigodan program.

„Muzej vučedolske kulture od danas krasi i  ova izuzetno značajna nagrada. Osobito je značajna stalna borba i nastojanja hrvatske novinarke Tine Čubrilo, koja je svih godina promovirala kulturnu baštinu i kulturni turizam u Hrvatskoj. Upravo njezina ideja je da svaka nagrada koju FIJET dodjeljuje bude povezana s baštinom grada koji je dobitnik nagrade. Iz toga razloga se vukovarska zlatna jabuka nalazi unutar golubice, na slavonskom drvetu i od danas će biti ponosno izložena u našem muzeju.“, pojasnila je ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

Prilikom uručenja nagrade nazočnima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Željko Sabo, inicijator ove svečanosti, upućujući riječi zahvale predstavnicima FIJET-a.

Predsjednica FIJET-a Hrvatske Tine Čubrilo nazočne je upoznala sa značajem nagrade „Zlatne jabuke“, zahvalivši Gradu Vukovaru i Muzeju vučedolske kulture na gostoprimstvu.

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je ova prestižna nagrada veliko priznanje za Vukovar i njegovu dugu vučedolsku povijest i kulturu. „Bogatstvo Vučedola je veliki i važan dio hrvatske, europske, ali i svjetske baštine te nas Vukovarce čini posebno ponosnima, stoga smo izuzetno zahvalni kada povijest koja potječe iz našega kraja bude priznata na svjetskoj razini.“ zaključio je Penava.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj je dodijeljeno 5 „Zlatnih jabuka“, a Vukovar je poslije Dubrovnika i Splita treći grad u Hrvatskoj koji je dobitnik ove nagrade.