Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

Grad Vukovar od 2018. godine uključuje se u provedbu projekta Certificiranje seljačkih tržnica te je povjerenstvo za nadzor i dodjelu zaštićene oznake „Proizvod hrvatskog seljaka“ i ove godine posjetilo te certificiralo 22 poljoprivrednih proizvođača koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj tržnici Vukovar.

Cilj ovog projekta je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ih od nelojalne konkurencije.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac čestitao je proizvođačima i uručio im certifikate izražavajući zadovoljstvo jer se i na ovakav način potiče domaća proizvodnja. „Certificiranjem domaćih proizvođača želimo dodatno potaknuti lokalnu proizvodnju te promovirati domaće proizvode. Jednako tako, kupcima koji svakodnevno gravitiraju našom tržnicom na ovaj način želimo osigurati jamstvo domaćih proizvoda i njihova porijekla.“, rekao je Sušac.

Igor Antolović, upravitelj službe vlastitog pogona Gradske tržnice Vukovar rekao je kako svakodnevno na Gradskoj tržnici Vukovar svoje domaće proizvode prodaje 40-tak OPG-ova. „Na Gradskoj tržnici Vukovar imamo na raspolaganju nešto više od 100 klupa te su sve zauzete, a za istaknuti je kako se na tržne dane, srijedom i subotom, traži i klupa više.“, rekao je Antolović.

Organizaciju certificiranja i dodjele oznake kojom se jamči porijeklo proizvoda provodi Udruga hrvatskih tržnica (UHT) još od 2006. godine kada su imali tek nekoliko proizvođača, dok ih je danas certificiran veliki broj diljem Hrvatske. Certificiranje je za proizvođače besplatno, a uz sami certifikat proizvođaču se dodjeljuje i pregača te majice s logom Proizvod hrvatskog seljaka i Gradske tržnice Vukovar.

Osim drugih brojnih prednosti ovog projekta, ovo je i izvrsna prilika da se turistima prikaže sva raznolikost ponude tradicijske hrane i na taj način najbolje prezentiraju naše kulturne i prirodne vrijednosti.

Sam certifikat dokaz je i jamstvo kupcima da kupuju domaće proizvode, uzgojene i proizvedene na domaćem tlu.