Kategorija: Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo

Nakon dvije godine pripreme i planiranja, projekt sadnje japanskih trešanja na dunavskoj šetnici realiziran je u studenome 2019. godine i to zajedničkom sadnjom u kojoj su sudjelovali brojni građani, vrtići, škole, udruge, sportski klubovi, kulturno-umjetnička društva i dr. Omiljeno mjesto opuštanja i rekreacije građana Vukovara ovime je postalo još ljepše i atraktivnije jer ga krasi 120 japanskih trešanja koje u japanskoj kulturi simboliziraju nova rađanja i prolaznost života. 

U Japanu, zemlji porijekla ovog ukrasnog drveta, upravo je u tijeku tradicionalni japanski običaj hanami koji u prijevodu doslovno znači - promatranje cvijeća. Uživanje u ljepoti kratkotrajnog cvata trešanja stoljetna je tradicija koja ima važno mjesto u životu Japanaca.

“U brojnim gradovima diljem svijeta koji su već odavno ukrašeni ovim dekorativnim stablima, na sličan se način održavaju festivali u vrijeme njihova cvata. Također, i mi imamo sličnu ideju koju ćemo nastojati provesti u narednim godinama kada naše japanske trešnje razviju bogate krošnje,” rekao je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava prilikom obilaska mladoga drvoreda koji je upravo u svojoj prvoj cvatnji.

“Nad Vukovarom je za vrijeme Domovinskog rata izvršen i ekocid te su brojna stabla i priroda uništeni ratnim razaranjima. Danas, na Dan planeta Zemlje, želimo podsjetiti kako brigom za prirodu i ekološkim promišljanjem zapravo brinemo za vlastiti dom. Drago mi je da Vukovarci imaju izgrađenu tu svijest života s prirodom te se rado odazovu na različite akcije ekološkog karaktera. Na sličan smo način proveli akciju pošumljavanja Adice u kojoj Vukovarci zaista vole provoditi svoje slobodno vrijeme u igri, rekreaciji, šetnji i druženju. Isto tako smo zajednički uredili i Dunavsku šetnicu te vjerujem da to u svima ostavlja poseban osjećaj ponosa i zadovoljstva brige za naš okoliš. Vjerujem kako ćemo i u budućnosti provesti slične akcije te uživati u ugođaju koji samo zelenilo može priuštiti,” najavio je gradonačelnik Penava ističući kako je hortikultura bitna stavka u uređenju našega grada te je iz toga razloga u Gradskoj upravi zaposlena stručna osoba zadužena za hortikulturu koja je do sada na tome poslu radila u Opatiji.

Savjetnica za uređenje zelenih javnih površina Marija Tomašić naglasila je kako Vukovar treba vratiti prijeratni hortikulturni sjaj te napraviti i dodatna ulaganja u tome smjeru jer postoji veliki potencijal za kojega bi bila šteta da propadne.