Kategorija: Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo

 

Unatoč višekratnom čišćenju i nastojanju da se sklonište u naselju Olajnica dovede u funkciju, nakon izrade projekta izvedenog stanja utvrđeno je kako su oštećenja toliko velika da se ne isplati ići u rekonstrukciju. Poslan je upit Ravnateljstvu Civilne zaštite u kojemu se tražilo rješenje što učiniti s takvim objektom budući da bi rekonstrukcija izazvala velike troškove.  Od Ravnateljstva je dobiven naputak da zbog sigurnosti građana taj objekt Grad Vukovar može ukloniti, odnosno srušiti.


Sklonište, koje se nalazi u neposrednoj blizini stambenih zgrada i igrališta za djecu, godinama se koristilo kao javni toalet i bilo je okupljalište problematičnih pojedinaca, koji su provaljivali u zaključani objekt pa je rješenje svakako trebalo pronaći s ciljem zaštite sigurnosti građana i njihova zdravlja.


Prvobitna je namjera bila kandidirati projekt uklanjanja prema inženjerijskim snagama Hrvatske vojske, koje su povremeno angažirane u našem gradu na poslovima rušenja objekata i uklanjanja ruševina. Međutim, utvrđeno je da vojska nema adekvatnu mehanizaciju kojom se armirani beton može usitniti i potom ukloniti.

Grad Vukovar je na temelju provedenog postupka jednostavne nabave sklopio Ugovor o izvođenju radova na uklanjanju skloništa u naselju Olajnica. Izvođač radova je obrt "Obnova" iz Vukovara. Vrijednost Ugovorenih radova je 374.973,69kn. s PDV-om, a rok izvođenja radova je 45 kalendarskih dana. Radovi su započeli 11.08.2020.god.