Kategorija: Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo

Grad Vukovar kontinuirano ulaže u održavanje i izgradnju svih sedam groblja na području grada, a naročito u Novo groblje Dubrava koje je ujedno najveće groblje, kako površinski, tako i po broju grobnih mjesta.

Trenutno su završeni radovi na sanaciji parkirališta sa 25 parkirnih mjesta, 2 parkirna mjesta za invalide te jednim parkirnim mjestom za motocikle dok je na ulazu u groblje postavljen novi kontejner s toaletima za posjetitelje izrađen sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Ukupna vrijednost radova i opreme je 290.000 kuna.

„Osluškujući prijedloge građana, ali i na inicijativu gradske tvrtke Komunalac te voditelja groblja sanirali smo jedan od glavnih parkirališnih prostora na groblju te sanitarne čvorove koji su sada na raspolaganju građanima i izvan radnog vremena groblja. Izgrađenost, hortikulturno uređenje i održavanje držimo na visokoj razini, a u planu je i proširivanje kapaciteta parkirnih mjesta te izgradnja novih objekata za smještaj cvjećarne, kao i rješavanje funkcionalnosti mrtvačnice.“. rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako je estetika, funkcionalnost i reprezentativnost ovoga, ali i svih groblja na području grada izuzetno bitna.

Voditelj groblja Josip Pešić istaknuo je kako su posljedice rata na grobljima u gradu Vukovaru sve manje vidljive jer je Grad Vukovar prepoznao potrebu ulaganja u gradska groblja. „Na ovom groblju, kao najvećem groblju u gradu, bila su potrebna i najveća ulaganja. Grad Vukovar prepoznao je sve naše potrebe, ali i potrebe drugih gradskih groblja koja se redovito uređuju. Groblja u prigradskom naselju Lipovača i Sotin očekuje i izgradnja pristupnih staza.“, istaknuo je Pešić te zahvalio Gradu Vukovaru na kontinuiranoj potpori i posvećenosti.

U proteklom periodu izgrađena je nadstrešnica na Pravoslavnom groblju, dok je na Novom groblju Dubrava izgrađeno novo grobno polje sa pripadajućim glavnim pristupnim stazama i hortikulturnim uređenjem. Od opreme je nabavljen skladišni kontejner i električna čistilica. Ukupna vrijednost radova i nabavljene opreme iznosi 1.560.000 kuna.

Tijekom godine započeti će se sa izgradnjom zajedničke kosturnice procijenjene vrijednosti 1.350.000 kuna. Od daljnjih radova planirana je etapna izgradnja novog parkirališta za 250 automobila i 10 autobusa, a za koju je izrađena projektna dokumentacija. Također je u pripremi izrada projektne dokumentacije za izgradnju objekta za ispraćaj pokojnih osoba sa svim pripadajućim tehničkim prostorijama i sadržajima, ceremonijalnim trgom, ogradom groblja te je planiran projekt sanacije staza i hortikulture na starom dijelu Novog groblja Dubrava.

Ratna djelovanja ostavila su velike ožiljke na našim grobljima, kako na imovini, tako i na kulturnom nasljeđu te turističkom potencijalu. Sanacija tih stradanja iziskuju velika ulaganja te godišnje ulažemo oko 3.000.000 kuna kako bismo vratili povijesni, kulturološki, arhitektonski i krajobrazni sjaj i važnost naših groblja, a sve iz pijeteta prema našim pokojnima.