Kategorija: Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i zamjenik gradonačelnika Srđan Kolar obišli su sanirani pravoslavni križ na križanju ulica Sajmište i Trga Matije Gupca u Mazda parku, koji je ovom prilikom i posvećen.

„Sanacija ovoga križa je dio programa sanacije sakralne baštine na području grada Vukovara koju sam prije nešto više od dvije godine inicirao. Prvotno smo sanirali Bećarski križ i Bogojavljenski križ koji se nalazi u Ulici Vladimira Nazora, zatim križ na starom katoličkom groblju te Kapelicu Majke Božje“, rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako je najvažnije da smo ovom sanacijom našim sugrađanima pravoslavne vjeroispovijesti osigurali mjesto na kojem se mogu pomoliti.

Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine Srđan Kolar rekao je kako je ovaj projekt hvale vrijedan te da su do sada obnovljena dva pravoslavna križa, a preostala su još dva.

Naime, Grad Vukovar provodi projekt sanacije javnih raspela i sakralne baštine na području Vukovara pa je tako završena sanacija i obnova pravoslavnoga križa na križanju ulica Sajmište i Trga Matije Gupca (Mazda Park).

Vrijednost sanacije ovoga križa iznosi 203.058,75 kuna s PDV-om.

Ovaj spomenik je nastao u isto vrijeme kad i pravoslavni križ na Dunavu, u razdoblju historicizma, najvjerojatnije krajem 19. stoljeća jer postoji kratak zapis iz 1892. godine po kojem se križ na Sajmištu spominje da postoji na početku ulice, s lijeve strane, a između tadašnje Duge i Šenoine ulice.

Tijekom Domovinskog rata križ je znatno oštećen, a naknadno je propadao zbog neodržavanja. Usprkos tome, križ je sačuvan u cjelovitom izvornom obliku.

Križ je posvetio i molitvu predvodio vukovarski protojerej stavrofor Saša Kuzamnović.