Kategorija: Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava obišao je postavljeni katolički križ u gradskoj četvrti Sajmište, na križanju ulica Bogdanovačka i Eugena Kvaternika. Križ je tom prigodom posvetio župnik Župe Kraljice Mučenika vlč. Zvonimir Martinović koji je i predvodio molitvu za sve okupljene.

„Ovaj križ je nakon Domovinskog rata bio znatno oštećen te je restaurirano njegovo postolje i ograda, dok je sami križ s korpusom, prema starim fotografijama u potpunosti izgrađen od AB betona“, rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako su križevi povijest i tradicija našega grada, bez obzira kojoj crkvi pripadaju i tko ih je podigao. „Kroz ovaj program brinemo o sakralnoj baštini Vukovara, svojoj povijesti i kulturi“, dodao je gradonačelnik

Prema natpisu na kamenoj ploči, križ je dala izraditi Terezija Manetćki, rođena Imhof 1927. godine, u razdoblju secesije i rane moderne, a uklesano je:

„NA SLAVU BOŽJU, podigla ovaj sveti Križ za cijeli svijet TEREZIJA MANETĆKI rodj. IMHOF odgojena MUZER 1927.“.

Sagrađen je kao i drugi križevi sličnog tipa, od opeke i cementne žbuke, unutar ograde od kovanog željeza. Postavljen je na plato koji je također zidan opekom i žbukom.

Vrijednost ovog projekta je 146.780,88 kuna s PDV-om.